Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Şifalı mantarı Türkiye'de üretti yurtdışından bayilik talebi geldi

gencziraat_kirmizireishi_2.jpgYaklaşık 25 yıldır beyaz kültür mantarı tohumu üreten Nevzat Erkel, 2 sene önce Japonya'da keşfettiği kanser tedavisine destek olduğu ifade edilen kırmızı reishi mantarını Türkiye'de üretmeye başladı. Hem iç hem de dış pazarda büyük ilgi gören ürün için bayilik vermeye başlayan Erkel, Almanya, Hollanda, Çekoslovakya ve Makedonya gibi ülkelerden bayilik talepleri geldiğini söyledi.


Ortadoğu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Nevzat Erkel'in hikayesi 1980'li yıllara dayanıyor. Ziraat Mühendisi olan ve yurtdışında çalışmalar yapan ablasından mantar tohumu yetiştirmeyi öğrenen Erkel, 1984 beyaz kültür mantarı tohumu üretine girdi. Yalova Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen kurslara katıldığını ve mantar konusunda araştırmalar yaptığını anlatan Erkel, mantar üretimini İstanbul Pendik'te bin metrekarelik alan üzerindeki özel yetiştirme ortamında yapıyor. Yaklaşık 2 yıl önce Japonya'da doğal kanser yöntemlerini araştırırken kırmızı reishiyi keşfeden Erkel, Türkiye'de üretim yapmaya başladı ve ürünü 1 sene önce satışa sundu. Kırmızı reishi mantarının Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından kansere karşı tek doğal ilaç olarak kabul edildiğini söyleyen Erkel, "Mantarı, hasta insanlara değil, sağlıklı insanlara hitap etsin diye ürettik. Çünkü kırmızı reishi, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalık riskini azaltıyor. Hasta insanlardan çok talep geliyor, kullanıp faydasını görüyorlar ancak bizim mantarlarımız ilaç değil. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı izin ve ruhsatımız da var. Ancak doktorlar da kullanıyor. Kanserin ilacını buldum diye ortaya çıkmıyorum ama bu mantar insan bünyesini destekleyip kanserle savaşı artırıyor. Kemoterapinin verdiği rahatsızlıkları azaltıyor" dedi. Önümüzdeki yıl değişik türde bir mantar daha üretmeyi düşünegencziraat_kirmizireishi.jpgn Erkel, "Bitki yetiştiriciliğinde kullanılacak bir mantar üretmeyi düşünüyorum. Bu mantarın adı Endo. Bitki köklerine karıştırılacak ve bitkinin topraktaki besinleri alması sağlanacak. Bu mantar, ormanlarda dahi kullanılabilecek. Çünkü Endo bitkinin köklerine koyulduğunda o bitkinin tutmaması söz konusu değil" diye konuştu.

İnternet üzerinden de satış yapıyorlar

Mantarlarına çok yoğun talepler geldiğini aktaran Erkel, perakende satış yaptıklarını ve Hakkari'den Edirne'ye kadar ulaştıklarını dile getirdi. Bayilik çalışmaları da bulunduğunu kaydeden Erkel, ürünlerini özellikle eczanelerin tercih ettiğini, İzmir, Ankara, Mersin ve Antalya gibi şehirlere ürün sattıklarını söyledi. Kırmızı reishi mantarı ile ilgili internet siteleri bulunduğunu da kaydeden Erkel, bu siteden satış yaptıklarını da ifade etti. Yıllık 4 tona yakın üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen Erkel, yıllık cirolarının 1 milyon YTL civarında olduğunu belirtti. Ürünlerine Almanya, Hollanda, Çekoslovakya ve Makedonya gibi ülkelerden talepler geldiğini dile getiren Erkel, bayilik çalışmalarına başladıklarını iletti.

 

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar (2)

  • merhabalar calışmalarınız okuyorum netten vede cok başarılısınız uzun zamandır mantar işini takip ediyorum vede bayilikde almak istiyorum sizin yönlendirmenizle yetiştiricilikde iyi bi yerlere gelebilirim lütfen bilgilendirirmisiniz beni cevaplarınızı bekliyorum saygılar

    0 Beğen
  • merhabalar calışmalarınız okuyorum netten vede cok başarılısınız uzun zamandır mantar işini takip ediyorum vede bayilikde almak istiyorum sizin yönlendirmenizle yetiştiricilikde iyi bi yerlere gelebilirim lütfen bilgilendirirmisiniz beni cevaplarınızı bekliyorum saygılar ayrıca

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın