Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İthal tohuma,fidana, gümrük vergisi geliyor

Yerli üreticiyi korumak amacıyla, tohumluk, fide, fidan ve tohum bakterisi ithalatında gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu muafiyeti kaldırıldı. Artık, tohumluk ithalatında gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu ödenecek.

Bakanlar Kurulu'nun "Tohumluk, Fide, Fidan ve Tohum Bakterisinin (Inoculant) Gümrük Vergisi ile Toplu Konut Fonu'ndan Muaf Olarak İthal Edilmesine Dair Karar"ın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 17 Eylül 2007 tarihli yazısı üzerine alınan karar, tohumluk üreticileri ve ithalatçıları tarafından "sürpriz ve sektöre darbe" olarak değerlendirildi.

Ortalama yüzde 19.3 vergi yükü gelecek

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, tohumluk ithalatında gümrük vergisi muafiyetinin kaldırılmasını "köklü değişiklik" olarak nitelendirirken, ortalama yüzde 19,3 vergi yükü geleceğini ve bundan hem sektörün hem de çiftçilerin olumsuz etkileneceğini söyledi.

Türkiye'de tohumculuk sektörünün yeni gelişmekte olduğunu, karşısında ise 150 yıllık firmaların bulunduğunu kaydeden Kömeağaç, "Tarımda kaliteli, standart tohum kullanımını artırmak amacıyla yıllardır tohumluk, fide, fidan ithalatında gümrük vergisi muafiyeti uygulanıyordu. Bu kazanımdan çiftçiler faydalanıyordu. Çiftçilerin, Avrupa, ABD standartlarında tohumlukları uygun şartlarda almaları mümkün oluyordu. İthal edilen tohumlukların Türkiye şartlarına adaptasyonu sağlandıktan sonra satışı yapılıyordu. Tohumluk tarımda ana girdilerden biridir. Geri dönüşü 10-15 ayda oluyor. Bu nedenle kullanımda maliyetlerin düşürülmesi gerekiyordu. Birden bire bu muafiyet kaldırılınca maliyetler artacak. Yeni gelişmekte olan bir sektörün önüne böyle maliyeti artırıcı kararların çıkarılması, sektörü zora sokar. Bu sektöre önemli bir darbe vuracak."

Geçiş süreci gerek

Türkiye'de 350 milyon dolarlık bir tohumluk pazarı bulunduğunu, yılda ortalama 50-60 milyon dolarlık ithalat, 40 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Kömeağaç, kararın uygulanması konusunda bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu vurgularken, "Tohumluk üretiminde program 3 yıl önceden yapılıyor. 3 yıl sonra kullanılacak tohumun üretimine bu yıl başlanıyor. Bu karar, birçok ürünün yeni devreye alındığı bir dönemde alındı. Bu ani değişiklik ticareti olumsuz etkileyecek. Tohumluk üretiminin Türkiye'ye kaydırılması için yapılmış olabilir. Ama bunun için bir geçiş süreci lazım. Makine üretimi gibi düğmeye basılınca tohumluk üretimi yapılmaz veya istenilen zaman durdurulamaz. Ona göre uzun yıllar alan yatırım yapılır."

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=336968&dept_id=65

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın