Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İthal Ettiği Kadarını Tarlada Yitiriyor!

bugday_hasad.jpgHer yıl ortalama 1 milyon ton buğday, yanlış hasat yöntemi kullanıldığı için tarlada kalıyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ithal ettiği kadar buğdayı tane kaybı nedeniyle tarlada bıraktığını belirtiyor. 

Ülkenin birçok bölgesinde buğdaylar olgunlaştı, hasadına başlandı. Bununla birlikte, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen miadı dolmuş biçer-döverciler tarlalara girdi. Uzmanlar, eski tip biçer-döverlerin buğdayın yaklaşık yüzde 40'ını tarlada bıraktığını belirtiyor. Buna; arazinin engebeli olması, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesi, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörler de eklenince buğdayda tane kaybını had safhaya ulaşıyor.

Çiftçinin tüm yıl gözü gibi baktığı mahsulün, eski biçerdöverler tarafından 'yarısı senin yarısı benim' dercesine hasat edildiğini belirten Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, yetkililerin gerekli denetimleri yapmadığını söyledi.

Devletin denetim organlarının gerektiği şekilde çalışmadığından buğday hasadında ürün kaybı yaşandığını açıklayan Motuk, "Tarım birçok alanda çöktüğü gibi maalesef denetleme kurumlarında da çöktü. Eskiden denetimler çok sıkı yapılıyordu. Biçerdöverlerin arkalarında bakanlıktan yetkililer sürekli kasnak atar ve sayıma giderlerdi. Eğer hasat yapmaya uygun değilse biçerdöveri bağlarlardı. Buğday kaybı yaşanmaması için çok ince hesaplamalar yapılırdı. Ciddi caydırıcı cezalar gelirdi. Günümüzde ise artık herkes dilediği gibi hasat yapabiliyor. Hiçbir denetimle karşılaşılmıyor" diye konuştu.

Tarlada hasat yapan eski model biçerdöverlerin aşırı ürün kaybına neden olduğunu belirten Başkan Motuk, Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon ton ürün kaybı yaşandığını, bunun da toplam buğday üretiminin yüzde 5'ine denk geldiğini aktardı. Motuk, tane kaybının önüne geçildiğinde Türkiye'nin buğday ithal etmesine gerek kalmayacağını belirtti.

Teknoloji üst seviyede olmasına rağmen hala eski biçerdöverlerin de piyasada olduğuna değinen Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, çiftçinin maddi imkânsızlıklardan dolayı eski tip biçerdöverleri tercih ettiğini aktardı. Motuk, yeni biçerlerin buğdayı hasadında eski makinelere oranla daha çok pahalıya çalıştığını belirtti.

Buğdayın diğer bir dökülme nedeninin olgunlaşma dönemini geçirilmesi olduğunu aktaran Motuk, "Ürün tarlada fazla beklemez, beklediği zaman ürün dökülme, yağmur ve yanma riskiyle karşı karşıya kalır. Bu da aşırı ürün kaybına neden oluyor" dedi.

Yetkililerin denetim için her tarlaya gidemeyeceğini belirten Konya Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de çiftçinin kendi denetçisi olması gerektiğinin altını çizdi. Buğdayda yüzde 10 ürün kaybı yaşandığında gerekli cezaların tarım müdürlüğü yetkilileri tarafından uygulanacağını belirten Ali Ataiyibiner, "Çiftçiler bilinçli olması gerekiyor. Kendi ürünlerine zarar geliyor. Buğdayda aşırı tane kaybı yaşandığında tarım il müdürlüğünü arayarak şikayetçi olması gerekiyor. Yetkililer, şikayet edilen biçerdövere bakar gerekli görülürse çeşitli cezalar uygulanır. Gerekirse biçerdöver bağlanır" şeklinde konuştu.

(Cihan Haber Ajansı)

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın