Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İtalyanlar GAP'a arazi bakmaya geliyor

gap_yatirim.jpgGAP, tarıma dayalı sanayinin merkezi oluyor. Koç Grubu başta önemli şirketlerin bölgeye ilgisi sürerken, yabancılar da yatırımlarını hızlandırıyor. İlk girişim 8 İtalyan firmasından geldi.

Türkiye'nin en büyük yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yabancıların da ilgi odağı oldu. Toplamda 27 milyar TL'nin üzerinde para harcanan proje için dünyanın önde gelen İtalyan şirketleri sıraya girdi. Geçen ay Milano'ya giden GAP İdaresi Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Tarım Bakanlığı yetkilileri ikili görüşmelerde birçok firmayı ikna etti. Yenilenebilir enerji, mühendislik, bitki yetiştiriciliği, sanayi, inşaat ve turizm alanlarında faaliyet gösteren yaklaşık 10 firma araştırma ve inceleme yapmak üzere bölgeye gelecek.

Ayrıca İtalya Ekonomik ve Kalkınma Bakanlığı, 2010 yılında beraberindeki yatırımcılarla birlikte yerinde inceleme yapacak. İkili görüşmeler esnasında tek tek yatırım konusunda ikna edilmeye çalışılan firmalar arasında mühendislik alanında faaliyet gösteren Myhhos, dünyanın önde gelen sera ve bitki yetiştiriciliği firması Wnuci, ihtisas ve sanayi projesi yürüten İnter Energy, sulama, baraj ve termoelektrik sektöründe yer alan Trevi, organik tarım ve bitki yetiştirici Corbari, tarihî eser restorasyonu yapan Tekno Future, danışmanlık hizmeti veren Dabro ile yenilenebilir enerjide Avrupa'nın önde gelen şirketi olan Carlo Gavazzi yer alıyor.


Küresel kriz devam ederken tamamlanması halinde 3,8 milyon kişiye istihdam sağlayacak olan GAP için hükümet hız verdi.gap_italyan_firmalar.jpg Bütçe ödeneğinin artırılmasının yanı sıra işsizlik fonu ve özelleştirme gelirlerinden pay aktarılmasının ardından yurtdışı tanıtıma geçildi.

AVRUPA'DA İLK DURAK MİLANO

Avrupa'da çıkılacak tanıtım turunun ilk ayağı İtalya'da geçen ay gerçekleştirildi. Milano'da gerçekleştirilen toplantıya Avrupa'nın önde gelen şirketleri de katıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2008 yılı sonu itibarı ile 19 milyar dolara ulaşan İtalya, Türkiye'nin üç numaralı ticari partneri konumunda. Doğrudan yatırımlar sıralamasında beşinci olan İtalya, 2008 yılında gerçekleştirilen kamu ihaleleri kazanma sıralamasında ise birinci. Türkiye'de faaliyet gösteren İtalyan firmasının sayısı ise 700.

Türkiye'nin en büyük entegre projesi olan GAP'taki yatırımların tamamlanması halinde toplamda kamudan 41,2 milyar TL para çıkmış olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 3 milyon 800 bin kişiye yeni iş kapısı açılacak. GAP'ın geçen yıl sonu itibarıyla nakdî gerçekleşme düzeyi yüzde 66. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 1,82 milyon hektar alan sulamaya açılırken yılda 27 milyar kilovatsaat hidroelektrik üretimi ile Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanacak. Tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, turizm, kültürel miras, çevre, kırsal ve kentsel altyapı yatırımları ile bölgenin ekonomik ve sosyal göstergeleri ülke ortalamasına getirilecek.

Kaynak: Zaman

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın