Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İnek ve koyunlar kayıt altına alınıyor.

kayit_alti.jpg2 yıl içinde tüm inek, koyun ve keçilerin kayıt alınması emrediliyor. AB’ye uyum için, tıpkı vatandaşlık numarası gibi her koyuna bir kimlik numarası verilecek.

Ulusal Programda da yer alan ve AB ile müzakerelerin 12.2'nci faslında yer alan; AB müktesebatıyla uyumlu olarak büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve hareketlerinin kaydı sisteminin işlerliğinin sağlanması ve koyun ve keçilerin hareketlerinin izlenmesi için uygun bir sistemin uygulanmaya başlanması, en geç iki yıl içinde tamamlanacak.

Bu fasılda uyum için istenilen tüm ineklerin, koyun ve keçilerin kayıt altına alınması, kimliklendirilmesi ve takibinin yapılması. Yani, her inek, her koyun ve keçiye bir kimlik yani numara verilecek. Tıpkı vatandaşlık numarası gibi bir numarası olan bu büyük ve küçük baş hayvanlar doğdukları andan itibaren takip edilecek. Oluşturulacak bir veri tabanında, kayıt altında bulunacaklar. Bu hayvanlarla ilgili tüm bilgiler bu bilgisayar veri tabanında depolanacak.

Bu hayvanların kesilip, tüketilmesine kadar olan tüm bilgilerinin yer alacağı bu veri tabanında, oluşabilecek tüm hastalıklar, salgınlar takip edilebilecek. Hastalıklı hayvanların takibinin yapılabileceği ve olası bir salgın halinde hastalıklı inek, koyun ve keçilerin nerede bulunduğuna kadar anında bilgiye ulaşılabilecek. Bir alarm durumunda, hastalık taşıma olasılığı bulunan tüm hayvanlara hemen ulaşılabilecek ve nihai tüketime sonrasında bile bu kayıtlara bakılabilecek.

2010 yılına kadar tüm mevzuat işlemlerinin tamamlanması ve bilişim teknolojileri uzmanı kadroların istihdam edilerek, veri tabanı oluşturulmaya başlanılması Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının sorumluluğunda olacak.

Kaynak:Haberaktuel.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın