Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İn vitro fide ürettiler. Avrupa şampiyonu oldular

invitro_fide.jpgAntalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firma, bitkilerin bir dalından laboratuvar ortamında milyonlarca fide üreterek Avrupa'da en yüksek kapasiteye ulaştı.


Çorumlu Hasan ve Ekrem Yaşar kardeşler, Hollanda'da 20 yılın üzerinde işçi olarak çalıştıktan sonra kendi işlerini yapmaya karar verdi. İnsan kaynakları şirketi kuran iki kardeş, tarım alanında faaliyet gösteren firmalara insan kaynağı sağladı. Bitki büyüme uçlarını kullanarak fide üreten Vitro adlı firmayla 3 yıl çalışan Yaşar kardeşler, firmayı Türkiye'de de yatırıma ikna etti. Hollandalı Vitro, inceleme yaptığı Antalya'da üretim tesisi kurmaya karar verdi. En uygun bölge olarak Antalya Serbest Bölge (ASB) seçildi ve tesis inşaatına başlandı.


VİRÜS KAPMAYAN BÜYÜME UCU

ASB'de 11 yıl önce imalata başlayan firma, topraksız tarıma yönelik fide üretimini laboratuvar ortamında gerçekleştiriyor. Bu üretim, tohumdan bitki üretmeye değil, herhangi bir bitkinin büyüme ucunun alınarak çoğaltılması metoduna dayanıyor. Bu teknikle bitkinin virüs kapmayan büyüme ucu alınıp sterilize ediliyor. Bu uç laboratuvarda büyüme düzenleyiciler (hormon) kullanılarak dallandırılıyor. Bu dallar bir jel içine dökülerek köklendiriliyor. Daha sonra da köklenip dallanmış bitki kesicilerle dal ve kök bütün kalacak biçimde tepeden aşağı kesilerek çoğaltılıyor.


TÜP BEBEK ÜRETMEK GİBİ

Bu sistem ile dünyadaki her bitkinin bir dalından milyonlarca fide üretebildiklerini kaydeden Vitro Antalya'nın Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Kübra Böke, bu sistemle üretilen fidelerin daha kaliteli ve daha yüksek verim sağladığını söyledi. 60 personel ile yetiştirdikleri bu fidelerin tamamını Hollandalı ortaklarına gönderdiklerini söyleyen Böke, “Ürünlerimizin satışını Hollandalı ortağımız üstlenmiş durumda. Fideler Hollanda'dan satılıyor. Alan ülkeler arasında Türkiye bile var. Yaptığımız iş tüp bebek üretmek gibi” dedi.


DÜNYADA ÜÇÜNCÜ TESİS

Tesisin yılda 10 milyon fide yetiştirdiğini söyleyen Vitro Antalya'nın ortaklarından Ekrem Yaşar, “Hollandalılar, önce bize karşı önyargılıydı. Buraya geldiklerinde bizi çok sevdiler. Üretimde karar kıldık. Ve işe koyulduk. Üretim olarak Avrupa'nın birinci dünyanın ise üçüncü tesisiyiz. İlk etapta ortağımız her hafta mühendis gönderip üretimin oturmasını sağladı. Şu an tamamen kendi mühendislerimiz ve çalışanlarımızla üretim yapıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

Yorumlar (4)

  • evet bu in vitro üretimini ögrenmiştik.maliyeti cok yüksek,maliyeti yüksek olunca getiriside yüksek oluyo.bu işi yapmak sanırım her kezin harcı degilllllllllll :-\
    ...................................................

    0 Beğen
  • takdir ediyorum mesleğine sahip çıkmayan ziraat mühendislerine örnek olsun

    0 Beğen
  • ben bi ziraatçiyim meslegime tabikide sahip cıkmamız lazmm.çünkü bundan ekmek yiyiyorum.keşke paramız olsada daha büyük işler yapabilseydikkkkkkkk
    valla kriz bizi teyet geçmediiiiiiii ;)

    0 Beğen
  • helal olsun adamlara bakmşlar kriz onlarıda teget geçmiyor;) onlarda hollandalıları ikna etmişler iyide olmuş:))

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın