Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çukurova'da mısır alarmı

misir.jpgTürkiye mısır üretiminin yarısına yakınını karşılayan Çukurova'da, ikinci ürün mısır ekiminin geçen yıla göre yüzde 70 oranında azaldığı, bu gerilemede mısıra verilen destekleme priminin düşürülmesinin etkili olduğu bildirildi.

Türkiye mısır üretiminin yarısına yakınını karşılayan Çukurova'da, birinci üründe mısır ekimi yüzde 30 artış gösterirken, ekimle birlikte açıklanan destekleme primi üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Artan maliyet nedeniyle pamuk ekmeyip bir önceki dönemde verilen 6.7 YKr'lik destekleme primine güvenerek mısıra yönelen üretici, destekleme priminin 2 YKr'ye çekilmesiyle bu üründe de beklediğini bulamadı.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, ekim sırasında açıklanan destekleme priminin mısır üreticisini şoka uğrattığını belirterek, "Destekleme primleri açıklandığında arazilerin yüzde 60'ı ekilmiş, kalanında da mısır için hazırlık yapılmıştı. Yani çiftçi için iş işten geçmişti. Ancak destekleme priminin 2 YKr'ye çekilmesi çiftçiyi perişan etti" dedi.

Halis, birinci ürünü ekmek zorunda kalan çiftçinin, arayış içerisine girerek ikinci ürün olarak mısırdan vazgeçtiğini belirtti. Geçen yıla oranla ikinci ürün mısır ekiminde yüzde 70 oranında düşüş olduğunu anlatan Halis, ikinci ürün mısırın yerini soya, mısır, yer fıstığı ve ikinci ürün pamuğun aldığını söyledi.

Destekleme priminin artırılmaması durumunda, gelecek yıl birinci ürün mısır da ekilmeyeceğini anlatan Halis, sözlerine şöyle devam etti: "Çiftçi son yıllarda tamamen mısıra yönelmişti. Türkiye'nin 4 milyon ton civarında mısır ihtiyacı var. Son yıllarda üretim, ihtiyacı karşılar duruma gelmişti. 2005 yılında 4 milyon, 2006 yılında 3.9 milyon ton, 2007 yılında ise 3.8 milyon ton civarında üretim yapılmıştı. Destekleme primi böyle devam ederse birinci ürün de ekilmeyecek, üretici mısırdan kaçacak daha çok
ithalat yapmak zorunda kalacağız. Yetkililerin bunu göz önünde bulundurup ona göre destekleme primi vermesini istiyoruz."

Durmuş Halis, gelecek yıl birinci ürün mısırdan vazgeçecek çiftçilerin ayçiçeğine yönelebileceğini, Çukurova'nın ayçiçeğiyle kaplanabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın