Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçiye sübvansiyon kredi kolaylığı

damla_sulama.jpgSu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak ve tarımda verimi artırmak amacıyla geçen yıl Ziraat Bankası aracılığıyla başlatılan damla sulama yatırımlarında 0 (sıfır) faizli kredi uygulamasına, bu yıl tarım kredi kooperatifleri de dahil edildi.

Ayrıca, koyun-keçi ve arıcılık kredileriyle tarımsal mekanizasyon kredilerinde sübvansiyon oranları artırıldı.

Bu yıl, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) de, sağlanacak kaynağa istinaden, ortaklarına 0 (sıfır) faizle damla sulama ve yağmurlama sulama yatırım kredileri kullandırabilecek. TTKKMB ayrıca, yüzde 60 faiz sübvansiyonuyla derin kuyu açılması gibi diğer sulama sistemleri yatırımları için verilen kredileri de kullandıracak.

TTKKMB, geçen yıl sadece damla sulama sistemlerinde kullanılan malzemelerin finansmanı için ortaklarına kredi kullandırmıştı. Bu yıl ise, doğrudan damla sulama sistemlerinin kurulması konusunda 0 (sıfır) faizli kredi kullandırabilecek olan TTKKMB, ayrıca, damla sulama sistemleri malzemesi üretimi için de Aksaray'da fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Sıfır faizli damla sulama kredilerinde Ziraat Bankası yanında TTKKMB'nin de devreye sokulmasıyla damla sulama yatırımlarının hızla artırılması hedefleniyor.

Sübvansiyon oranı yüzde 50'ye çıkarıldı

Bakanlar Kurulunun geçen yıl sonunda Resmi Gazete'de yayımlanan ve bu yıla ilişkin sübvansiyonlu tarım kredilerinin uygulama esaslarını düzenleyen "Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar"ına göre, koyun-keçi yetiştiriciliğinde kullandırılan işletme ve yatırım kredilerinde sübvansiyon oranı yüzde 40'tan yüzde 50'ye, arıcılara kullandırılan işletme kredilerindeki sübvansiyon oranı da yine yüzde 40'tan yüzde 50'ye çıkarıldı.

Traktör ve biçerdöver hariç tarımsal mekanizasyon yatırım kredilerindeki sübvansiyon oranı ise yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltildi.

Sertifikalı tohum ve fidede kredi limiti 750 bin lira

Karar ile ayrıca, banka ve TTKKMB tarafından bir gerçek ve/veya tüzel kişiye hayvansal üretim konusunda açılacak azami kredi tutarı olan 1,5 milyon lira (TL) sınırı değiştirilmezken, su ürünleri yetiştiriciliği için azami sınır 250 bin liradan 4 katına, 1 milyon liraya çıkarıldı. Organik tarım, iyi tarım uygulamaları, sertifikalı tohum ve fide üretimi konularındaki kredi limiti ise 500 bin lira artırılarak, 250 bin liradan 750 bin liraya yükseltildi. Diğer kredi konularında, en fazla 250 bin lira kredi kullandırılmasına devam edilecek.

En az 5 veya daha fazla ortağın hayvansal üretim faaliyetinde bulunmak üzere bir araya gelerek bir tüzel kişilik oluşturması halinde belirlenen kredi sınırları, her bir ortak için ayrı ayrı dikkate alınacak. Bu kapsamda bir tüzel kişiye açılacak kredi miktarına 7,5 milyon lira olarak sınır getirildi.

Kaynak: Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın