Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

"Çiftçinin yan geliri yok, kara kara düşünüyor"

gencziraat_remzibayraktar.jpgTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe sıkıntının giderek arttığını, çiftçinin mal varlığını satmak zorunda kaldığı aşamaya geldiğini ifade ederek, isyan etti . Hal kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe sıkıntının giderek arttığını, çiftçinin mal varlığını satmak zorunda kaldığı aşamaya geldiğini ifade ederek, destek verilmesi ve ürünün doğrudan satışını sağlayan düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Mersin'in Silifke ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Mahire Can'ı ziyaretinde yaptığı konuşmasında, tarım sektörünün sıkıntılarının çözümü için öncelikle maliyetlerin aşağıya çekilerek, pazarlamadaki engellerin kaldırılmasını istedi.

Mazot ve gübre fiyatlarının sürekli arttığına dikkati çeken Bayraktar, ''Dünyada bugün bu kadar pahalı gübre, pahalı mazot tüketen bir üretici kitlesi bulunmuyor. Bu maliyetlerle ürünlerimiz para etmediği takdirde üretim yapma şansımız da yok. Bu konuda Başbakanımızla bir görüşme yaptık, ilgili bakanları ziyaret ettik. Başbakanımız talimat verdi, gübre ve mazot desteği için 3 bakan çalışma yapıyor'' dedi.

Küresel ısınmanın ve doğal afetlerin yarattığı sorunlar dolayısıyla hükümetin sulama yatırımlarını bir an önce bitirmesi, çiftçilerin de damlama ve yağmurlama sistemine geçmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Akdeniz gezimize Adana bölgesinden başladık. Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Çukurova yöresinde özellikle mısır üretimi çok önem kazandı. Üretimin fazla olmasına rağmen üreticimizin bazı endişeleri var. Hem hükümete hem de tüccarlara mesajlar verdik.

Şimdi meyve-sebze ile ilgili mesaj veriyoruz. Çünkü emek bizim, sermaye bizim, bu işte riski alan biziz, bizim malımızı alıp satarak para kazanıp, zengin olanlar maalesef zaman zaman bize zarar vermeye çalışıyor. Sonuçta ben bu işi yapmazsam sen neyin ticaretini yapacaksın, nasıl para kazanacaksın diyoruz. Hükümetin, odalar, borsalar birliğinin ve tüccarların da bunu görmesini, çiftçimize yaklaşımlarının değişmesini istiyoruz.''

Bölgenin, yaş sebze-meyve üretiminde dünyayla rekabet ettiğini belirten Bayraktar, ''Ancak, ürünün para etmediğini, ihracat desteklerinin de zamanında verilmediğini görüyoruz. Dolayısıyla bunlar bizim önümüzü kapatıyor. Üretici bankalara borçlanmış, ürünü para etmedi ne yapacak? Çiftçinin başka bir yan geliri yok ve kara kara düşünüyor. Borcunu ödemek için de ya tarlasını ya traktörünü satacak. Dünyada böyle bir tarım sürdürülebilir değildir.

Bu nedenle bir an evvel hal kanununun çıkmasını istiyoruz. Böylelikle üreticimiz artık aracıları temizlemek suretiyle malını market ve sanayicilere satabilmelidir.''

Kuraklık nedeniyle İç Anadolu Bölgesinde yüzde 60-70'e varan ürün kayıpları yaşanırken diğer yandan Karadeniz'de don ve dolu olaylarının zarar yarattığına dikkati çeken Bayraktar, ''Devlet destekli ürün sigortasının çıkması için büyük mücadele verdik ve bunu gerçekleştirdik. Üreticimizin gelir seviyesi nedeniyle primleri ödemekte güçlük çektiğini biliyoruz. Ama her şeye rağmen üreticimiz muhakkak suretle bu olanaktan yararlanmalıdır'' diye konuştu.

Ziyarete, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Topçuoğlu, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ve Anamur Ziraat Odası Başkanı Naci Tekintüzün de katıldı.

Kaynak :Referansgazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın