Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçilerin destekleme prim miktarı

aycicek.jpg2007 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı destekleme prim tutarları belirlendi. Hangi ürüne ne kadar ödenecek

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Uygulama Tebliğine göre, 2007 yılı ürünü destekleme primi miktarı, kütlü pamukta kilogram başına 29 YKr (sertifikalı 34,8 YKr), yağlık ayçiçeğinde de 20 YKr olacak. Aynı şekilde 2007 ürünü soya fasulyesine kilogram başına 22 YKr (sertifikalı 26,4 YKr), dane mısıra 2 YKr, aspir ve kanolaya 22 YKr, zeytinyağına da 20 YKr destek sağlanacak.

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen destekleme prim miktarları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca düzenlenecek bir Genelge ile Bakanlık İl Müdürlüklerine bildirilecek.

Üreticiler, gerçekleştirdikleri üretim ve satışlar ile ilgili tüm bilgileri Çiftçi Kayıt Sistemi için başvurdukları il ve ilçe komisyonlarına ibraz edecek.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere, prim miktarı yüzde 20 fazlasıyla ödenecek.

-BU AY İÇİNDE BAŞVURULACAK-

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 15 Nisan, dane mısır için de 30 Nisan akşamına kadar başvuruda bulunacak. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecek.

Destekleme prim ödemesinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi de 2 Haziran 2008 olarak belirlendi. Ancak üreticiler, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerini 1 Ekim 2008 tarihine kadar teslim edebilecek.

-ÖDEMELERLE İLGİLİ HÜKÜMLER-

Tebliğ uyarınca destekleme prim ödemeleri için il ve ilçe komisyonları oluşturulacak.

Oy çokluğu ile karar alacak komisyonlar, üretici ve ürün bazında arazi miktarlarını belirlemek için Bakanlık tarafından yürütülen Çiftçi Kayıt Sistemi ve doğrudan gelir desteği için yapılan örnekleme arazi tespitlerinde öncelikli olarak prime esas arazileri dikkate alacak. Zeytinyağında üretim miktarının belirlenmesinde tasiriye faturası da gözönünde bulundurulacak.

İlçe komisyonları, sertifikalı kütlü pamuk ve soya fasulyesi tohumluk kullanımıyla ilgili mevcut bilgileri, üreticinin ibraz ettiği satış faturası ile karşılaştıracak. Pamuk çırçır ve prese fabrikalarının faaliyet dönemine ait bilgileri de kontrol edecek.

Bu arada haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanarak geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen, kullanan gerçek ve tüzel kişiler de, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.

Destekleme primi ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın