Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçilere destek ödemeleri nisan ayında başlıyor

mehdi_eker.jpgÇiftçilere bu yıl geciken teşvik ödemelerinin nisan-haziran ayları arasında başlayacağını söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ve mazot desteğinin yarısı nisanda çiftçilerin hesabına geçecek. Mayıs ayında yağlı tohumlar, haziranda ise DGD, mazot ve gübre desteklerinin geri kalan kısmı ödenecek" diye konuştu.

Adana Çiftçiler Birliği tarafından cuma günü düzenlenen "Türk Tarımında Transgenik Tohumların Kullanımı" konulu toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, teşviklerde devrim niteliğinde değişikler yapacaklarını söyledi.

Bölgesel ürün desteği yolda
Teşviklerin içinde yüzde 86'lık pay alan Doğrudan Gelir Desteği'nin sıfıra indirileceğini hatırlatan Eker, DGD yerine ürün ve verim bazlı aynı zamanda bölgesel ürün bazlı desteklere yöneleceklerini belirterek, "En önemlisi bölgesel ürün bazlı destek. Artık ürünün yetişme alanına göre destek verilecek. Mesela pamuk Adana'da yetişiyorsa en yüksek desteği Adana alacak. Tüm ürünlerde aynı uygulama yapılacak" dedi. 2005'de çiftçiye 21 milyar dolarlık destek verdiklerini söyleyen Eker, 2006'da ise yüzde 85'lik artış yakalayarak destek miktarını 39 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti.
Desteklerin yanı sıra tarım ihracatının arttığına dikkat çeken Eker, 2006'da 8.5 milyar dolar olan ihracatın 2007 ise yaklaşık 11.3 milyar dolara çıktığını söyledi. Öte yandan 2000'de 3.96 milyar dolarlık ithalat yapıldığı ihracatla birlikte ithalatın da 2006'da 7 milyar dolara yükseldiğini aktaran Eker, 2008'de yapılacak reformlarla birlikte ihracat ile ithalat arasındaki farkın düşürüleceğini vurguladı. Türkiye'de 150 stratejik ürün yetiştirildiğini ancak Türkiye'nin bunların hiçbirinde söz sahibi olmadığını ifade eden Eker, teşviklerle 20 üründe dünya liderliğini hedeflediklerini söyledi.

Biyogüvenlik için AB'yi bekliyoruz
2008'de biyogüvenlik kanunu çıkacağına işaret eden Eker, bu konuda Avrupa Birliği'nin kararının beklendiğini söyledi. AB'de genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili netleşmiş bir fikir olmadığını anlatan Eker, "Bu yüzden Tarım Bakanlığı kendisi karar alamıyor. Dünya konjonktüründeki gelişmelere göre biyogüvenlik tasarısı 2008'de yürürlüğe girecek. Bununla birlikte GDO kullanımının ve üretiminin önü açılacak" diye konuştu.
Toplantıda konuşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise Türkiye'de genetik tohumlarla ilgili araştırmaların 10 yıldır sürdüğünü ancak sonuca ulaşılamadığını dile getirdi. Üniversitelerin desteklenmesinin ve tarım alanında bilimsel çalışmaların sürdürülmesinin Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını ifade eden Doğru, "Tohumları rakip ülkelerden aliyoruz. Rakip ülkelerin bize sattığı tohumlarla kendileri için kullandıkları farklı özellikler taşıyor. Yurt dışından ithal edilen tohumlar Anadolu toprağına uygun olmadığı gibi genetiği ile de oynanıyor. Türkiye'nin dünya pazarında söz sahibi olması için bu sektörde tohum üreticisi olma noktasına gelmelidir" dedi. Geciken destek ödemelerinin çiftçiyi çok zor duruma düşürdüğünü belirten Doğru, çiftçinin yapılan ödemelerle ancak borcunun faizini ödeyecebileceğini vurguladı. Doğru, çiftçiden alınan mazot vergisinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın