Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçi yağışı aldı, desteği bekliyor

ciftci_yagis.jpgÇiftçiler, tarlaya inmek için eylül ve ekim ayında beklediği yağışı aldı. Konya'da eylül ayında uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 5 katı yağış düştü.

AA muhabirinin, Konya Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, tarlaların, ekime hazır hale gelmesi ve yüksek verim için ihtiyaç duyduğu yağış eylül ayında beklenenin üzerinde gerçekleşti.

Uzun yıllar ortalaması metre kareye 10.5 kilogram olan eylül ayında, bu yıl 52 kilogram yağış düştü. Kuraklığın yaşandığı geçen yıl eylül ayında ise metre kareye düşen yağış 4,1 kilogramda kalmıştı. 2008 eylülündeki rakam, geçen yıl düşen yağış miktarının yaklaşık 12,68 katına denk geldi.

Yetkililer, ekim ayının uzun yıllar ortalamasının ise metre kareye 28,9 kilogram olduğunu belirterek, ''Bu yıl ekim ayında şu ana kadar 2 kilogramın üzerinde yağış oldu. Dün ve bugünkü yağışı henüz toplama eklemedik. Bunlarla birlikte toprak yağmura doymuş olacak'' dedi.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, çiftçinin yağışlarla yüzünün güldüğünü, toprağın ihtiyacı olan yağışların istenilen düzeyde düştüğünü bildirdi.

Toprağın ve çiftçinin yağmur açısından ekime hazır olduğunu ifade eden Kara, şunları kaydetti:

''Sıra çiftçinin ekime nasıl gideceğine geldi. Çiftçi, ekime hazır ancak gübre, tohum ve mazot almak için biraz paraya ihtiyacı var. Bu yüzden kuraklık desteklerinin 1 hafta içinde ödenmesi gerekiyor. Ekim dönemi olan 20 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında tarlaya tohum atılırsa verim ve kalite yüksek oluyor. Yüksek verim için çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Yani çiftçinin 20 Ekime kadar tarlaya inmesinin önü açılmalı. Bu yüzden de beklenen kuraklık desteğinin bu tarihe kadar ödenmesi, çiftçinin rahatlatılması, tarlasına gitmesinin sağlanması gerekiyor. 20 Ekimden sonra yapılacak ekimlerde verim ve kalite düşüklüğü yaşanıyor.''

Kara, şu ana kadar yağışlara bakıldığında, şartların oldukça olumlu geçtiğini belirterek, hava şartlarının bu şekilde devam etmesi durumunda hububat üretiminde sıkıntı yaşanmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın