Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ziraat'ten meyve üreticilerine özel kredi

gencziraat_ziraatbankmeyve.jpgTürkiye'nin, iklim özellikleri ve toprak yapısı pek çok meyve türünün yetiştirilebilmesine olanak sağlıyor. Ancak son yıllarda ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi üreticinin modern meyveciliğe geçmesini gerektiriyor. Ziraat Bankası, meyvecilik konusunda yatırım yapmak isteyen üreticiler için farklı kredi olanakları sunuyor.

Bunlardan biri sertifikalı meyve fidanı üretimi kredileri. Sertifikalı fidan üretimi yılda 15 bin adedin üzerinde olan, anaçlık, kalem damızlığı, üretim ünitesi dahil 10 dekar ve üzeri alanda üretim yapan gerçek ve tüzel kişi tarımsal işletmelere, 250 bin YTL'ye kadar bankanın cari tarımsal kredi faiz oranından yüzde 50 indirimli, 250 bin YTL'nin üzerine cari tarımsal kredi faiz oranı uygulanmak suretiyle 5 yıl vadeli yatırım, azami 18 ay vadeli işletme kredisi açılabiliyor. Bu konuda kredi talebinde bulunan üreticilerden, üretime ilişkin proje raporu, Tarım İl Müdürlükleri'nce onaylanmış Fidan Üretici Belgesi ve Üretim Beyannamesi, meyve ve asma fidanı sertifikası talep ediliyor. Banka ayrıca, sertifikalı meyve fidanı kullanımı için kredi veriyor. Bu kapsamda üreticinin; yumuşak-sert çekirdekli, sert kabuklu meyve ve narenciye, bağ ve kivi tesisinde en az 10 dekar, bodur ve yarı bodur çeşitler için en az 5 dekar, çilekte en az 3 dekar, diğer meyve türlerinde ise en az 10 dekar üzerinde sertifikalı fidan ile kapama bahçe tesis etmesi gerekiyor. Sertifika numarası ve sertifika tarihi yazılı faturalara istinaden, 250 bin YTL'ye kadar bankanın cari tarımsal kredi faiz oranından yüzde 50 indirimli, 250 bin YTL'nin üzerine cari tarımsal kredi faiz oranı uygulanmak suretiyle azami 7 yıl vadeli (ilk 2 yıl sadece faiz ödemeli) yatırım, 18 ay vadeli işletme kredisi açılabiliyor. Sertifikalı fidan kullanılmadan alınacak meyve yetiştiriciliği konularında açılacak kredilere ise 250 bin YTL'ye kadar bankanın cari tarımsal kredi faiz oranından yüzde 25 indirim, 250 bin YTL'nin üzerine cari tarımsal kredi faiz oranı uygulanarak 5 yıl vadeli yatırım, azami 18 ay vadeli işletme kredisi açılıyor. Fındık bahçesi tesisi ve yenilenmesi için yatırım kredisi talep eden müşterilerden de ayrıca, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacak "Fındık Bahçesi Kurma ve Yenileme İzin Belgesi" isteniyor. Meyvecilik konusunda açılacak kredilerde asgari yüzde 15 oranında özkaynak katkısı aranıyor.

2007'de 14.3 milyon ton meyve üretildi
Meyvecilik sektörüne genel olarak bakıldığında 2007'de yaklaşık 14.3 milyon ton meyve üretildiği görülüyor. Türkiye'de üzüm, elma, zeytin, kiraz ve portakal başta olmak üzere birçok meyve yaygın olarak üretilirken, çilek, kivi, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerin üretiminde ise hızlı bir artış oluyor. En çok üretimi yapılan üzüm 3,6 milyon ton üretim miktarıyla toplam meyve üretiminde yüzde 25'le önemli bir paya sahip. Bölgelere göre üretim Ege Bölgesi'nde çekirdeksiz kuru üzüm, Marmara Bölgesi'nde sofralık ve şaraplık, Akdeniz Bölgesi'nde ilk turfanda, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde şaraplık, şıralık, sofralık, çekirdekli kurutmalık üzüm yetiştiriciliği şeklinde gerçekleşiyor. Üzümden sonra en çok üretimi yapılan ürünler sırasıyla elma, portakal, zeytin, kayısı ve fındık.
Erken yaşta ürün alınabildiği, yatırım masraflarının geri dönüşü daha erken olduğu için günümüzde yeni meyve bahçesi tesis edilirken bodur çeşitler tercih ediliyor. Ayrıca, bodur çeşitlerin kullanılması ile bakım işlemlerinin yerden yapılabilmesi üretim maliyetinde azalma ve işgücünde tasarruf sağlıyor. Meyve verimi ve kalitenin yüksek olması yanında gölgelenme ortadan kalktığı için iyi ve yeknesak bir renk oluşumu gerçekleşiyor. Meyve yetiştiriciliğinde bodurluk sağlayan klon anaçlarının kullanımını Türkiye'de yeni olduğundan kültürel işlemler konusunda üreticilerimiz tam ve yeterli bilgiye sahip değil. Özellikle budama ve terbiye konusundaki yetersizlik önde gelen sorunlardan biri. İlk yıllardaki yatırım masrafları diğer bahçelere göre daha fazla olmakla beraber geri dönüşün hızlı olması bu dezavantajı ortadan kaldırıyor.


En fazla ihracat Rusya'ya yapılıyor
Türkiye sahip olduğu üretim alanı ve ekolojik yapısı itibariyle yaş meyve ve sebze üretiminde kendine yeterli ve ihracat şansına sahip bir ülke. 2007 yılında 1 milyon 428 bin dolarlık toplam yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 36'sı Rusya Federasyonu'na yapıldı. Bu ülkeyi yüzde 11'le Almanya, yüzde 8 ile Romanya, yüzde 7 ile Ukrayna ve yüzde 5 ile Suudi Arabistan takip ediyor. 2007 yılı itibariyle yaş meyve ihracatımız 1 milyon 196 bin ton olarak gerçekleşti. Turunçgiller toplam meyve ihracatımızın yüzde 71'ini oluşturuyor. Portakal ise turunçgiller ihracatımızdaki en önemli kalem. Sofralık üzüm ihracatı toplam meyve ihracatının yüzde 13'ünü oluşturmakta olup, ihracatı yapılan en önemli çeşit ise Sultani üzüm. Muz, hindistan cevizi, ananas, avakado armudu gibi Türkiye'de yetiştiricilik imkanı kısıtlı olan veya yetiştiriciliği mümkün olmayan meyveler ithal ediliyor. 2007 yılı ithalatı açısından 224 bin 262 ton ile muz, 78 bin 049 ton ile turunçgiller, 13 bin 92 ton ile hurma ve 9 bin 166 ton kivi ithal edilen önemli meyveler arasında.

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın