Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zeytin ağaçları yüzde bin meyve vermeye başladı

zeytin_innovasyon.jpgTürkiye'deki Tarımda İnnovasyon (Yenilik) hamlesine ilk örnek zeytin ağacı ve meyvesinden geldi. Tarımda İnnovasyon projesinin sahibi Zirai Teknik Danışman İlyas Çaylı, Yeni Şakran bölgesinde 2008 senesindeki Zeytin ağaçlarından yüzde bin meyve verim artışı aldığını açıkladı.

İlyas Çaylı, 2008 senesinde Zeytinin Körfez Bölgesi (Çanakkale Küçükkuyu - İzmir Aliağa) diye adlandırılan Yeni Şakran beldesinde 100 yaşındaki yaşlı ağaçlara yapılan zirai uygulamalar ile bir yıllık çalışmada süper bir sonuç ortaya çıktığını söyledi.
Ünal Irkdaş'a ait bir üreticinin zeytin arazisinde çalışma yaptığını kaydeden Zirai teknik Danışman İlyas Çaylı, ' Verimlilik ve ürün artışı konusunda İtalyan ve İspanyol firmalardan istediği sonucu alamayan Ünal Bey'in arazisinde özellikle yaşlı ve verimsiz zeytin ağaçlarını ele aldık. Bugüne kadar ağaç veriminde 6 bin kilogramı geçememişler. Yaptığım bilimsel çalışmaların gereği programları, ağaçlara uyguladığımızda hasat sonu toplam meyve verimi 60 bin kilogram olarak arazi sahibi saptadı. Dünyada, Zeytin ağacında verim yüzde 100 ise çok iyidir Örneğin, geçen sene 6/ton alınmışsa, bu sene 12/ton çok iyidir. Ama bunu yüzde bin olarak değerlendirirsen o adama Türkiye haricindeki başka ülkelerde fahri doktora verilir veya kahraman ilan ederler. Dünyada bırakın zeytin ağacında diğer meyve ağaçlarından böyle verim almak şimdiye kadar üniversite çıkışlı biri olarak bilimsel literatür çalışmalarında da yoktur. Zeytin ağaçlarında periyodizite yani bir sene boş yıl, bir sene sonra dolu yıl olur. Benim çalışma yaptığım ağaçlar her sene dolu yıldır. Verim arttırılarak alınır.Bu da Türkiye'de bir ilktir" diye konuştu.

PROJE TARIMA YENİ HAYAT VERDİ

Arazi çalışmalarında aldığı bir çok başarılı rekolte sonuçlarının olduğunu ifade eden Çaylı, "AB Prejesinde Teknik uzman olarak 2005-2006 yıllarında yaptığımız çalışmada konusunda ilk defa bir çalışmayı başlatıp, daha sonra altı ay çalışarak hazırladığım Tarımda İnnovasyon Projesi, Ankara da Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Ticaret ve Tarım şurasında, EBSO kanalıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmuştur. Şimdiye kadar böyle bir proje yapılmamıştır" dedi.

Kaynak: Yenisafak.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın