Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zarar eden çiftçi yeni ürün peşinde

109309.jpgTürkiye'de çiftçiler gübre zammı mazot fiyatları destekleme primleri nedeniyle narenciye, pamuk, fındık, ekmeklik buğday, mısır gibi ürünleri ekmekten vazgeçti. Bazı bölgelerde üretim alışkanlıkları tamamen değişti.

Özellikle pamukta Türkiye'nin en büyük üreticisi Çukurova'nın yerini Güneydoğu Anadolu Bölgesi alırken Çukurova mısır üretimine yöneldi. Trakya Bölgesi'nde ise kuraklık nedeniyle ayçiçek üretimi her yıl azalıyor. Geçtiğimiz yıla oranla bölgede ayçiçeği ekim alanı yüzde 20 oranında azalırken üretici kanolaya yöneldi. İzmir Ticaret Borsası'nda ise yıllık 250 bin ton işlem hacmi olan pamuk artık 120 bin seviyelerinde işlem görüyor. Güneydoğu Anadolu'da ise kuraklık toprağı tamamen kullanılmaz hale getirdi. Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinin bazı kesimlerinden yeni bir göç dalgasının başlayacağı ileri sürülüyor. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da da buğday kalitesindeki düşüş nedeniyle un fabrikalarının ithalata yöneldiği belirtiliyor. Mevcut tablo Türkiye'nin tarımsal üretim haritasının her geçen gün değiştiğini gösteriyor.


ÇUKUROVA BÖLGESİ
"Pamuk ve mısır üretimi bitecek, buğday ve soya üretimi artacak"
Çukurova'da buğday hasatından sonra aynı alanda ikinci ürün olarak mısır tercih eden çiftçi desteklemenin 6.7 YKr'den 2 YKr'ye düşürülmesiyle mısırdan vazgeçmeye başladı. Destekleme düşürülmeden önce ekim yapılan alanlarda üretilen mısır fiyatı ise çiftçilerin girdi masraflarını karşılamıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin en büyük pamuk ekim alanı olan Çukurova'da üreticiler yüksek maliyetli olmasına rağmen fiyatı düşük olan pamuktan vazgeçti. Pamuk ekim alanları son 2 yılda yüzde 40'a yakın azaldı. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük narenciye üreticisi olan bölgede sert geçen kış nedeniyle ağaç kayıpları yüzde 30'lara ulaştı. Bu da rekoltenin önceki yılların altında olacağını işareti. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Çukurova çiftçisini tamamen bir çıkmaz içinde olduğunu belirterek,
"Pamuk üretimi bitme noktasına geldi. Çiftçinin can simidi olarak sarıldığı mısır da yeni destekleme ile bitecek. Bundan sonra Çukurova'da buğday ve soya fasulyesi üretimine geçilecek" dedi.


TRAKYA BÖLGESİ
"Ayçiçeğinden vazgeçiliyor"
Trakya Bölgesi'nde hasatı devam eden ayçiçeğinde üretim yüzde 20'ye yakın düşüş gösteriyor. Trakya çiftçisi zarar ettiği ve kuraklık nedeniyle ekimi zorlaştığı için ayçiçeği üretiminden vazgeçti. Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, "2007 yılında bir önceki yıla göre kanola ekiminde artış yaşandı. Yine aynı şekilde 2007'de de üretim arttı. Bu yılda üreticilerin kanolaya yöneleceğini söyleyebiliriz. Hükümetin ham yağ ithalatının yolunu açması ile ayçiçeği üreticisinin ürettiği maldan bırakın para kazanmak yüzde 20 zarar ediyor. Ancak üretici kanola ürününü karlı olduğu için değil diğer ürüne oranla daha az zarar ettirdiği için tercih ediyor" dedi.


EGE BÖLGESİ
"Borsada pamuğun işlem hacmi yüzde 50 azaldı"
Dünya pamuk fiyatları eldeki pamuk stoklarıyla belirleniyor. En büyük ihracatçı olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünya fiyatlarını belirliyor. İkinci en büyük üretici ve aynı zamanda ithalatçı olan Çin de uluslararası piyasalarda oluşan fiyatları kontrol ediyor. Türkiye ise her yıl düşüş görülen pamuk nedeniyle hem tekstil sektöründe sorun yaşıyor hem de pamuk üretiminde. 10 yıl öncesine kadar Türkiye pamuk üretiminde ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi'nde pamuğun neredeyse bitme noktasına geldiğini ifade eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi , "Ege'deki çiftçi pamuk üretiminden vazgeçti. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde üretim yapılıyor. Antalya civarındaki üretim tamamen bitti. Pamuk yerine çiftçi diğer ürünlere yöneldi" dedi. Ticaret Borsası'nda ise pamuğun işlem hacminde yüzde 60'a yakın gerileme olduğuna işaret eden Yemişçi, daha önceki yıllarda yıllık işlem hacmi 250 bin ton olan pamukta artık 120 bin ton işlem yapılabildiğini belirtti.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Konya'da kalite düşüklüğü ithalata zorluyor
2007'de yaşanan kuraklıktan sonra bu yıl üretimin iyi olduğunu söyleyen Konya Ziraat Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, verim yönünden Konya Ovası'nda sulu tarım alanlarında buğday rekoltesinin neredeyse 2006 yılındaki seviyelere ulaştığını ifade etti. Buna karşın bölgedeki un fabrikalarının buğdayın kalitesinin düşük olması nedeniyle ithalata yöneldiğini belirten Motuk, "Bu da ithalatta fiyatları düşürdü. Bölgenin en büyük problemlerinden biri de su kaynaklarının tükenmesi. Çiftçi maalesef sahipsiz kaldı ve henüz borçlarını ödeyecek duruma gelmedi" dedi.


KARADENİZ BÖLGESİ

"Bölgeden göç başlayabilir"
Bu yıl yüksek rekolte nedeniyle fiyatında düşüş beklenen fındık üreticileri endişelendiriyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, bölgedeki çiftçinin fındık dışında bir alternatifi olmadığını belirtirken fiyatın düşük olması durumunda zor durumda kalacak fındıkçının her şeyini bırakıp göç edebileceğini belirtti. Akbaşlı, "Biz rekolte tespit komisyonunda çalıştık ve Giresun'un 13 ilçesinde araştırma yaptık. Giresun'da yaklaşık 140 bin ton sadece rekolte olacağını belirledik. Üretim tahmin ettiğimiz gibi olursa rekoltenin en az yüzde 20 düşük olacağı görülüyor" diye konuştu.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
"Çiftçi gübresiz ekim yapacak"

Son hasat döneminde en büyük rekolte kaybı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı. Buğdayda yüzde 80'lere varan kayıp yaşanan bölgede üreticiler önümüzdeki yıla umutsuz bakıyor. Şanlıurfa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Durmuş, sulanabilen alanlarda sorun olmadığını ancak susuz alanlarda yüzde 90 kayıp yaşandığını dile getirdi. Durmuş şunları kaydetti: "Devletin verdiği kuraklık ve tohum destekleri zararın yüzde 30'unu karşılıyor. Önümüzdeki yıllarda bu süreç devam ederse bölgeden göç olur. Göçü engellemek ve yatırımcıyı bu alana çekmek için sulama projelerini bitirilmesi gerekiyor. Türkiye mercimek üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Şanlıurfa'da rekoltede yüzde 85'e yakın düşüş oldu. Çiftçi ekonomik bunalım içinde parasızlık nedeniyle birçok alanda gübresiz ekim yapılacak."

Kaynak:Referansgazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın