Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Yeni Nesil Gıda Üretecek Araştırma Merkezi Kuruldu

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) bünyesinde, sağlık riski yaratmayan, besin değeri yüksek gıdaların üretimi için sanayi kuruluşlarına hizmet verecek Türkiye'nin ilk Gıda Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜGAM) kuruldu.

Merkezde, yeni nesil gıdaların üretimi için mühendislik, kimya ve tıp gibi disiplinlerden onlarca bilim insanı çalışacak.


HÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, bir süre önce kurulan HÜGAM'ın altyapısı ve yatırımları ile gıda üretimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi bir eksikliği tamamlayacağını ifade etti.

Gökmen, merkezin gıda analiz süreçlerinde sektörde mevcut merkezlerin yürüttüğü bileşimsel analizlerin ötesinde, ''İyi laboratuvar uygulamaları'' ve ''Birikimli-deneyimli kadrosu'' ile üniversite-sanayi işbirliğinin iyi bir örneği olacağını söyledi.


Merkezin, yerinde deneme ve kontratlı saha çalışmaları ile gıda endüstrisine Ar-Ge çözümleri üreteceğini belirten Gökmen, ''Böylece sektörde hakim olan ilkel danışmanlık hizmeti yerine, deneysel gözlemlere dayalı ve bilimsel bilgi birikiminin hakim olduğu doğru ve hızlı Ar-Ge çözümleri geliştirilecek'' dedi.


Sektörde bazı kuruluşların Ar-Ge projeleri için zaman zaman yurt dışından satın aldığı hizmetlerin, artık HÜGAM aracılığıyla Türkiye'de de yapılabilir hale geldiğini vurgulayan Gökmen, ''Merkezin kurulmasıyla, sektörün stratejik aktörleri ve temsilcileri ile rutin ve yeni ürünlerin proses geliştirme faaliyetleri yürütülebilir hale geldi. Anlaşmalı sektör temsilcileri ile ulusal ve uluslararası fonlardan kaynak sağlayan proje ortaklıkları da hayata geçirilebilecek'' diye konuştu.


HÜGAM'ın büyük ölçekli ulusal ve uluslararası kuruluşlardan, küçük ölçekli yerel işletmelere kadar tüm gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge faaliyetlerine çözüm getireceğini kaydeden Gökmen, ayrıca bu profildeki her kuruluşa uygun bir üyelik paketi önerdiklerini de bildirdi.


-''ENDÜSTRİNİN BEKLENTİLERİ KARŞILANACAK''-


''Avrupa Birliği ülkelerindeki bireylerin gelirlerinin önemli bir kısmını kötü beslenme nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunları ile mücadeleye harcadıklarını'' bildiren HÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Gıda endüstrisi, AB'nin en büyük sektörü. Dolayısıyla doğru gıda formülleri ile dengesiz ve kötü beslenmeye dayalı sağlık sorunlarının sınırlandırıldığı yeni nesil gıdaların üretilmesi bu ülkelerin ana hedefleri arasında. Bu nedenle AB ülkelerinde HÜGAM benzeri araştırma kurumlarının sayısı çok fazla. Ancak Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi'nin önderliğinde kurulan bu merkez, bir ilk olma özelliği taşıyor. Merkezimizin önceliği de AB'deki gibi beslenme nedenli kanser gibi sağlık risklerin minimize edildiği, besin değerinin de maksimuma çıkarıldığı, endüstrinin beklentileri doğrultusunda araştırmaların yapılması.''


Merkezdeki araştırmalara, HÜ'nün mühendislik, fen ve tıp disiplinlerinden pek çok öğretim üyesinin katkı vereceğini dile getiren Vural Gökmen, ''Merkezimiz üniversite desteğiyle, insan sağlığına faydalı olabilecek yeni nesil gıda maddelerini herhangi bir risk yaratmayacak şekilde tasarlayıp gıda sanayinin önüne koyabilecek'' dedi.

 

www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın