Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Türkiye'nin İlk Sera Organize Bölgesinin Protokolü İmzalandı

sera.jpgTürkiye'nin ilk tarıma dayalı ihtisas organize sera bölgesinin protokolü Denizli'de imzalandı. Tekstilde elde ettiği başarılarla marka olan Denizli,jeotermal kaynaklarını ekonomiye kazandırarak tarımda da adından sözettirmek istiyor.

 

Sarayköy ilçesi Kızıldere mevkisinde bin dönüm arazi üzerinde faaliyete geçecek olan bölgenin kuruluş protokolüne Denizli Valisi Hasan Canpolat, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer imza koydu. Böylece Denizli İl Özel İdaresi'nin yüzde 60, DTB'nin yüzde 20, DTO'nun yüzde 20 katılım payına sahip olduğu organize sera bölgesinin kuruluşu için ilk adım atılmış oldu.

Tarımın ve seracılığın ilin ekonomisi için yeni bir açılım olacağını söyleyen Vali Canpolat, "Boşa akan yeraltı kaynaklarını değerlendirdiğimiz gibi yeni ekonomik değerler de oluşturacağız. Projenin altyapı çalışmalarını 2008 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Dünyada çok az örneği olan bu projeyle bölge ekonomisinin ihracatta sıçrama yapacağına inanıyoruz." dedi.

Proje kapsamında arazi önce 50'şer dönümlük parsellere ayrılacak ve bunlar için ihale düzenlenecek. İşletme hakkını kazanan firmalardan katılım bedeli alınacak. Projenin maliyetinin de buradan elde edilecek gelirden karşılanması planlanıyor. Parseller, 2008 sonunda yolları yapılmış, boruları döşenmiş ve ısıtma sistemi kurulmuş olarak hak sahiplerine teslim edilecek. Daha sonra her firma, sahip olduğu alanda tesisini kuracak. Projeyle yaklaşık bin kişilik istihdam oluşturulması da planlanıyor. Proje, kuruluş protokolü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca onaylanıp sicil defterine işlendiği tarihten sonra yürürlüğe girecek. Denizli'de ilan edilen dört organize sera bölgesinden biri olan Sarayköy'dekinin müteşebbis heyeti ve yönetim kurulu başkanlığını Vali Canpolat yapıyor.

(Cihan Haber Ajansı)

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın