Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Türkiye'nin İhraç Ettiği Yaş Meyve Sebzede Narın Yıldızı Parlayacak

ihracat_yildizi_nar.jpgAntalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, 2009'da 420 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini kaydederek, bunun önemli bir kısmını narın oluşturacağını söyledi. Nar üretiminin son 3 yılda 50 bin tondan 120 bin tona çıktığına işaret eden Satıcı, "Türkiye'nin ihraç ettiği yaş meyve sebze ürünleri arasında narın yıldızı parlayacak." dedi.

Mustafa Satıcı, açıklamasında, önümüzdeki 4-5 yıl içinde nar ihracatının 200 milyon dolara çıkacağına işaret ederek, nar meyvesinin Antalya'dan yapılan ihracatta önemli yer tuttuğunu ifade etti. Şu anda ihraç kalemleri arasında 6. sırada yer alan narın gelecek yıl ilk üçe girmesinin beklendiğini söyledi. Geçen sene 16 milyon dolardan 31,8 milyon dolara çıkan nar ihracatının, yüzde 70'ini Antalya'nın gerçekleştirdiğini belirten Satıcı, narın üretim maliyetinin diğer meyvelere göre çok düşük olduğunu dile getirdi. Birlik Başkanı, fiyatının düşmesine rağmen narda üretici açısından herhangi bir sıkıntının gözükmediğini aktardı.

Satıcı, döviz kurunun ihracatçı açısından rekabet edilebilir düzeye geldiğin kaydederek, "Kurlar belli bir seviyede oturdu. Bu kurlar ihracatçı açısından rekabet edilebilir düzeyde. Bunun çok üzerine çıkılması Türkiye'nin makro ekonomik dengeleri açısından doğru değil. Fakat kurun düşmesi de rekabet gücümüzü azaltıyor. Dolayısıyla şu anki düzey hem ihracatçı hem de ekonominin gidişatı açısından uygun bir nokta." dedi.

Üreticilere mutlaka zirai danışmanla çalışmasını tavsiye eden Satıcı, çeşitliliğe de vurgu yaptı: "Dış pazarın talep ettiği çeşitleri yetiştirebilirsek ciddi potansiyel yakalarız. California, kapya biber çeşitlerinin yanı sıra çeri ve salkım domatesin önü açık. Bu çeşitler ihracata önemli katkı sağlayacak."

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın