Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Türkiye'de en çok sevilen ve tüketilen meyve Üzüm

uzum_sepeti.jpgTürkiye İstatistik Kurumu Verilerine Göre Üzüm, Türkiye'de En Çok Sevilen ve Tüketilen Meyve. Ardından Elma, Portakal ve Çay Geliyor. En Az Tüketilen Meyve İse Greyfurt.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre üzüm, Türkiye'de en çok sevilen ve tüketilen meyve. Meyveler, sert kabuklular ve içecek bitkileri grubunda kişi başına 29,5 kiloluk tüketimle ilk sırada yer alıyor. Ardından elma, portakal ve çay geliyor. En az tüketilen meyve ise greyfurt.

TÜİK'in 'Meyveler, Sert Kabuklular ve İçecek Bitkileri' ürün grubuna ait denge tabloları ilginç veriler ortaya koydu. Buna göre Türkiye turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yetiyor. Turunçgiller üretiminde en büyük paya sahip portakalın yeterlilik derecesi yüzde 108,7. Mandalina, limon ve greyfurtta yeterlilik dereceleri ise sırasıyla yüzde 159,2, yüzde 157,8 ve yüzde 832,6 olarak tahmin ediliyor. Bu ürün grubunda ihracatın yüzde 72'si AB üyesi olmayan ülkelere yapılıyor.

Diğer meyve grubunda yer alan ve kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden bir başkası da yüzde 802,1 yeterlilik derecesi ile kayısı. İncir yüzde 572,1 ile ikinci sırada. Yüzde 138,1 olarak tahmin edilen üzüm üretimin büyük bir kısmı ihraç ediliyor. Yurt dışına gönderilen ürünler arasında kayısı, incir ve üzüm dikkati çekiyor. Muz için toplam arzın yüzde 56,3'ü ise ithalatla karşılanıyor. Kişi başına muz tüketimi ise 5,5 kilo.

Kişi başına 13,5 kilo çay tüketiliyor

Türkiye dünyanın önemli fındık tedarikçilerinden Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında 600 bin tondan fazla fındık bulunuyor. Sert kabuklularda en yüksek yeterlilik derecesine sahip fındıkta yeterlilik oranı yüzde 993,2. Kişi başına eşdeğer fındık tüketimi ise 700 gramı geçmiyor. Hal böyle olunca TMO fındığı eritmek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Sert kabuklular grubunda yer alan kendine yeterli olduğumuz diğer bir ürün de Antep Fıstığı. Toplam arzın; cevizde yüzde 19'unu, badem de ise yüzde 16,9'unu ithalat oluşturuyor. Toplam çay arzının büyük bir kısmı Türk çiftçilerinin üretiminden karşılanırken, çayı çok seven bir millet olduğumuz tüketimde kendini gösteriyor. Kişi başı çay tüketimi 13,5 kiloyu buluyor.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın