Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Turkcell tarımın hizmetinde

turkcell.jpgTurkcell'in geliştirdiği, uzaktan ölçme, izleme, müdahale etme imkanı sağlayan telemetri uygulamasıyla, seralar uzaktan kontrol edilerek, don tehlikesi ve nem durumu üreticiye cep telefonuyla bildirilmeye başlandı.

Turkcell Kurumsal Müşteriler Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Antalya'da düzenlediği toplantıda, Turkcell'in geliştirdiği ve kurumlara uzaktan ölçme, izleme, müdahale imkanı sağlayan telemetri uygulamalarının, sağlık, güvenlik, kuyumculuk, hayvancılık gibi bir çok sektörde başarıyla uygulandığını bildirdi. Bu uygulamanın seralarda da uygulanmaya başlandığını kaydeden Yener, akıllı kartlar olarak nitelendirilen sim kartların hayatın her alanına girdiğini anlattı. Bu kartların cihazlardan sinyal alıp sinyal göndererek uzaktan algılama ve kontrol yaptığını vurgulayan Yener, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 90 milyon telefon, 65 milyon sim kartı bulunuyor. Bunun 33.3 milyonu Turkcell. Bir kaç yıl sonra Türkiye'de sim kartı sayısı ülke nüfusunun iki-üç katını geçecek. Sinyal alıp gönderen sim kartların kullanıldığı alanlarda insan olgusu yok. Uzaktan algılama ve kontrol uygulaması iş adamlarına, şirketlere çok büyük kolaylıklar sağlıyor, maliyetleri azaltıyor, verimliliği artırıyor.''

Telefon sim kartlarının artık o kullanıcının kimliği, elektronik imzası haline geldiğini ifade eden Yener, kredi kartlarına konulan sim kartların da artık cüzdan haline dönüştüğünü bildirdi. Sim kartlarıyla GSM operatörleri arasında para transferi bile yapılabildiğine dikkati çeken Yener, ''2010'lu yıllardan sonra sim kartlar 1-2 GB güce ulaşacak, 3 G modelleri gelecek. İtalya, İspanya ve özellikle İskandinav ülkelerinde sim kartları bu ülkelerin nüfus sayısını çoktan aştı'' diye konuştu.

Sim kartlar sayesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çöp kamyonları ile toplu taşıma araçlarını uzaktan takip edebildiğine işaret eden Yener, Uzaktan Algılama ve Takip (Telemetri) Uygulaması ile tarımda da üretici ve yetiştiricilere çok büyük kolaylıklar ve verim artışı sağlandığını vurguladı. Yener, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sim kartları artık tarım sektöründe de üretici ve yetiştiricilerin hizmetinde. İş ortaklarımızla artık seraları uzaktan takip ve kontrol edebiliyoruz. Seralara yerleştireceğimiz sensörler aracılığıyla sera içindeki nem ve sıcaklık durumunu uzaktan kontrol edebiliyoruz. Serada herhangi bir olumsuzluk anında cep telefonuyla üreticiyi bilgilendiriyoruz. Bu sistem ile seralarda ürün kaybını yüzde 30 oranında azaltabilecek.''

Serasında bu sistemi uygulamaya başlayan üretici Kemalettin Aksoy, yaptığı açıklamada üç ay önce 1800 TL karşılığında serasına bu sistemi kurduğunu bildirdi. Önceden seralarda don olayı olup olmadığını gezerek takip ettiklerini anlatan Aksoy, ''O zaman yüzde 30 ürün kaybımız oluyordu. Şimdi seralarda don olayını, seraların sıcaklık ve nem durumlarını anında görebiliyoruz. Ürün kaybımız azaldı. 14.5 dönüm serada 400 ton domates üretiyorum. Bunun yüzde 30'nu kaybetsem zarar edeceğim. Bu sistem çok yararlı'' diye konuştu.

Kaynak:Haberturk.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın