Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Torf Çıkartırken Gölet Sahibi oldular

tapulugolet.jpgDenizli'nin Çameli ilçesi Kızılyaka köyünde 2 kardeş, satın aldıkları arazide torf çıkarmak amacıyla yaptıkları kazı çalışması sırasında, yeraltından çıkan ve yağmurla birlikte çoğalan su sayesinde Türkiye'de ilk kez tapulu gölet sahibi oldular.

Göletin sahiplerinden Ümit Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 dönümlük araziyi 10 yıl önce aldıklarında ekili tarla durumunda olduğunu söyledi. Araziyi aldıktan sonra kültür mantarı üreticileri için toprağını kazıp pazarladıklarını belirten Öztürk, toprak üzerindeki torf madenini değerlendirdiklerini bildirdi.

Öztürk, kazdıkları yerlerden su çıkınca değerlendirmek istediklerini ve 50 dönümlük alanda gölet oluşunca da içine sazan balığı attıklarını anlattı. Göletin, bölgede ''Karaman Gölü'' olarak bilindiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

''Kazılan yerler boşalınca su dolu olan yerlere balık attık. O şekilde balık üretimi yapmaya başladık. Şu anda 40-50 bin civarında balık var. Sanıyorum Türkiye'nin ilk tapulu gölet sahibi olduk kardeşimle birlikte. Daha önceden de babam mantar üretimi yapıyordu. Bu işi bildiğimiz için toprak kazımına başladık. Toprakta torf madenini bulmamız, bu işin başlangıcı oldu. Türkiye'de kalite olarak ön sıralarda bizim topraklarımız birinci diyebiliriz. Günlük 5-6 kamyon satışımız var. İzmit, Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kütahya, Mersin, Hatay gibi birçok ile gidiyor topraklarımız. Tabii malın büyük bir kısmını Korkuteli çekiyor. Antalya Korkuteli, mantar piyasasında oldukça önde. Nüfusun yüzde 80'i mantarcılık yapıyor. Yurtdışından talep şu anda yok.''

TORF MADENİ

Nemli ve çok yağış alan, yazın da sıcaklığın düşük olduğu yörelerde, göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Bir maden türü olan torf, azot bakımından oldukça zengindir. Hafif geçirgen ve gevşek yapıda olup su tutma kapasitesi ve hava iletkenliği çok yüksektir. Nispeten sterildir. Hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir. Hastalık ve haşere taşımaz. Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur. Daha çok mantarcılık, fidan ve çiçek üretiminde kullanılır.

Kaynak: Samanyoluhaber.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın