Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Toptancı halleri modernleşecek fiyatlar inecek

toptanci_hali.jpgTarım Bakanı Eker, sebze-meyve hallerine çeki düzen verilecek yasa taslağının hazırlandığını bildirdi. Eker'in verdiği bilgiye göre, toptancı halleri modern ve çağdaş bir yapıya kavuşturulacak, kalite artırılacak.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, çıkartılacak bir yasayla meyve-sebze hallerine çeki düzen verileceğini, bu şekilde kayıt dışının da önleneceğini bildirdi. Eker, meyve sebzelerin tarladan tezgaha gelene kadar fahiş fiyat artışları yaşanmasının da engelleneceği mesajı verdi. Düzenleme kapsamında pazarlar da daha modern bir görüntüye kavuşacak. DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, yazılı soru önergesinde, Türkiye'de üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin sadece 9 milyon tonunun hallere girerek kayıt altına alındığını, kimilerinin kayıt dışılığa neden olduğunu, sebze ve meyvelerinin tarladan çıkıp vatandaşın önüne gelene kadar fiyatının 4 kart arttığını belirterek, "Bu fahiş fiyat artışındaki adaletsizliğe karşı nasıl bir düzenleme yapmayı düşünüyorsunuz?" diye sordu. Yağız'ın soru önergesine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yanıt verdi. Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandığını belirterek, yasa çıktığında sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye ulaşana kadar fahiş oranda artış görmesinin de önüne geçileceğini bildirdi. Eker, taslak ile ilgili şu bilgileri verdi:

* MODERN HALLER KURULACAK: Söz konusu düzenlemeyle sebze ve meyve ticaretinin kalite, standart ve sağlık kurallarına uygun olarak serbest rekabet sistemi içerisinde yapılması, üretici ve tüketiciler ile sebze ve meyve ticaretini meslek edinenlerin çıkarlarının dengeli ve eşit şekilde korunması ve toptancı hallerinin modem ve çağdaş bir altyapı sistemine kavuşturulması amaçlanmaktadır.

* KAYIT DIŞILIK ÖNLENECEK: Hazırlanan yasal düzenlemede, kayıt dışılığı önlemek ve vergi kaybını en aza indirmek için; ülkemizde üretilerek alım satıma konu olan mallar ile ithal edilen malların tümünün kayıt altına alınması, toptancı hale bildirilmek kaydıyla toptancı hal dışında da alım satım yapılabilmesi ve bildirime tâbi malların kapsamının genişletilmesi, hal rüsumu oranlarının iyileştirilmesiyle söz konusu rüsumun tahsiline ilişkin kolaylıkların getirilmesi planlanmaktadır.

* ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KORUNACAK: Rekabetçi yapının sağlanması, üreticinin, emeğinin karşılığını alabilmesi, tüketicinin, yeterli, kaliteli, güvenilir, sağlıklı ve uygun fiyatlı mal talebinin karşılanabilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, gıda güvenliğinin temin edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, tedarik, dağıtım ve satışta etkinliğin sağlanması, toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş alt yapıya kavuşturulması, üretici ve tüketicilerin hak-menfaatlerinin korunması, meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak : Sabah Gazetesi

 

Yorumlar (2)

  • bence üreticiler açısından çok önemli bi adım atılmış olur

    0 Beğen
  • iyi her şeye tamamda hallere gidiyosun komisyonculara  komisyon vereceksin sonrada dolandırılacaksın alsana kar yokmu bunu yolu yodamı kardeşin neden çiftçinin sırtından para kazandırılıyo anlamadım ki amenna kazansın ama dolandırmasın be kardeşim dolandırıcılık basit olmasın kurmuşlar bir tezgah yürütüyolar gemiyi olan yine bize oluyo not:düşenin halinden düşen anlar

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın