Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Toprak ve mahsuldeki hastalıkları mikroskopla çiftçilere gösteriyor

bitki_mikroskop.jpgBurdur'un Tefenni ilçesinde tarım danışmanı olarak görev yapan Özcan Çetin, tarla tarla dolaşarak mahsullerde oluşan hastalık ve tehlikeleri dijital mikroskop ve dizüstü bilgisayar yardımıyla çiftçilere anlatıyor.

Mikroskop sayesinde tehlikeyi gözleriyle gören çiftçiler ise toprağını tahlil ettiriyor ve gereken önlemleri geç kalmadan alıyor.

Özcan Çetin, özellikle Başpınar ve Karamusa köylerinde verdiği ilginç hizmetlerle tanınıyor. Zararlılarla mücadelede bilgisayar ve mikroskobunu yanından ayırmayan danışman Çetin, çiftçiler nasıl hareket etmelerini görsel olarak anlatıyor. Çetin, yaptığı işi şöyle özetliyor: "Bilgisayara bağlantılı bir şekilde çalışan dijital mikroskop ile objeleri 10, 20 ve 200 kat büyüterek monitörden köylüye izletiyorum. Çiftçiler de fotoğraf ve videolarla tarımsal mücadeyi ciddi bir şekilde kavrıyor. Ürünlerinde tehlikeli gibi görünmeyen maddeleri gözleriyle nelere yol açabileceğini gören köylüler, bir an önce yapılması gerekenleri hiç aksatmadan yerine getiriyor."

Toprak analizi yapmadan gübre atan, ne ile karşı karşıya kaldığını bilmeden ilaçlama yapan ve geleneksel yöntemlerin gölgesinde kalan çiftçi profilini kaldırdıklarını anlatan Çetin, gelinen noktanın ümit verici olduğunu ifade etti. Çetin, çiftçinin artık tahlil sonuçlarına göre program gereken çalışmaları yaptığını, tarlada en iyi ne yetişecekse o ürünü ektiğini söyledi. Üreticilerin çok sayıda tarım fuarına katılmasını da sağlayan Çetin, çeşitli projelerin gerçekleşmesinde de öncülük ediyor. Başpınar köyü için web sitesi oluşturan Özcan Çetin, burada hizmet ettiği köyü tanıtıyor. Siteden köy tanıtımının yanı sıra tarımsal faaliyetler konusunda bilgilendirme ve yetiştirilen ürünlerin pazarlanmasına yönelik de faaliyetler bulunuluyor.

Tarım İl Müdürü Kadir Güven, tarım danışmanlarının yapacakları çalışmalarla bulundukları bölge köylüsüne çok fayda sağlayabildiğini söyledi. Güven, danışmanların yalnızca mesleki anlamda değil insani olarak da çok önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar (1)

Yorum yapmak için oturum açın