Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarlalar kanola açtı

kanola.jpgTürkiye'nin ayçiçeği deposu olan Trakya'nın yüzü değişiyor. Kanola bitkisinin sadece Tekirdağ'daki ekim alanı 100 bin dönümün üzerine çıktı ve ayçiçeğinin üçte birine ulaştı.

Hem biyodizel üretiminde kullanılan hem de sıvı yağ olarak tüketilen kanolaya olan ilgi hızla artıyor. Trakya genelinde 2006-2008 arasında ekimi dokuz kat artan kanola, hem mevcut hava koşullarına daha iyi uyması hem de yüksek gelir sağlaması nedeniyle çiftçilerin umudu oldu. Ayrıca kanola hasadının buğday hasadı ile beraber ayçiçeği hasadından önce yapılması ve çiftçinin eline 2 dönem arasında para geçiyor olması da çiftçileri teşvik ediyor.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, ekonomik olarak iyi gelir getirdiği için çiftçilerin kanolayı tercih ettiğini söyledi. 2007 yılında Tekirdağ'da 40 bin dönüm olan ekim alanının geçen yıl 85 bin dönüme çıktığını anlatan Baykut, bu yıl ise 100 bin dönümün üzerine çıkacağını belirtti. Baykut, ayçiçeği ekim alanının ise 300 bin dönüm civarında olduğunu kaydetti.

TRAKYALIYA YAKIŞMAZ

Baykut, son dönemde gündeme gelen 'Kanola ayçiçeğinin yerini alacak mı?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Öyle birşey yok, bu bize yakışmaz. Hiçbir şey ayçiçeğine alternatif olamaz. Ayçiçeği bizim vazgeçemeyeceğimiz bir ürün. Şu anda hava sıcaklıkları iyi gittiği ve iyi para kazandırdığı için kanola tercih ediliyor ama aralık ayında hava bir don yapsa kanolada büyük sorunlar yaşanır."

Kanolanın devamlı ekilmesi halinde toğprağı yoracağını belirten Baykut, ama iyi bir değişim bitkisi olduğuna dikkat çekti. Baykut, "Biz ayçiçek, buğday ve kanolayı değişim bitkileri olarak kulanıyoruz. Her sene bu üçünden biri ekildiğinde verim daha da artıyor" dedi.

TÜRKİYE YAĞIN YARIDAN FAZLASINI İTHAL EDİYOR

Türkiye'de yağ bitkisi üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Baykut, Türkiye'nin tüketiminin yarısından fazlasını ithal etmek zorunda kaldığına işaret etti. Baykut, şöyle konuştu:

"Türkiye'de kanola ile birlikte yıllık 1 milyon ton yağ üretimi var. Buna karşılık 2-2.5 milyon ton yağ dışarıdan geliyor. Biz yağ bitkisi zengini değiliz. İçeride üretmek çok önemli. Mesela aspir de bir yağ bitkisir ve biz onun da ekilmesini teşvik ediyoruz. Türkiye'nin her şekilde yağ bitkisine ihtiyacı var."

KANOLANIN VERİMİ DAHA YÜKSEK

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman da kanolanın ekiminin arttığını ama Trakya çiftçisinin ayçiçeğinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Türkiye'nin toplam yağ tüketiminin ancak yüzde 40'ını üretebildiğini vurgulayan Özman, devletin yağ ithaline biyük paralar ödemek zorunda kaldığını söyledi.
Kanolanın özellikle Tekirdağ bölgesinde ayçiçeğine göre daha fazla ürün verebildiğini anlatan Özmen, "150-200 kilo ayçiçeği alınan bazı yerlerde kanola hasadı 300 kiloya kadar çıkabiliyor" dedi.

Kanolanın değişim bitkisi olarak çok avantajlı olduğunu ifade eden Özmen, bundan sonra da ekim alanlarının genişlemeye devam edeceğini belirtti.

Özmen, Çerkezköy'de Tekirdağ'dan farklı olarak kanola üretiminin bu sene yapılmadığını çünkü tohumu getirenlerin ilacı getirmediğini söyledi. Özmen, ilacın gelmesi halinde Çerkezköy'de de kanola ekimini tavsiye edeceklerini anlattı.

YAĞ ORANI YÜZDE 40-45

Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerinde yoğun olarak tarımı yapılan ve yağ oranı yüzde 40-45 olan kanoladan hem yemeklik yağ hem de biyodizel olarak faydalanılabiliyor. Kanola tüm dünyada yılda 22 milyon ton üretiliyor. Çin 4,5 milyon tonla dünya lideri, onu 4,4 milyon tonla Hindistan, 2,8 milyon tonla Kanada izliyor.

Kaynak : Rota Haber

Yorumlar (2)

  • kanolanın verimi ayçiçeği verimini geçemez. o kadar ıslah çalışmasından sonra hibrit çeşitlerle yarıştırması mümkün değil. yağ oranına gelince belki diyorum ama bunu işlemek için yatırım var kaynak kapasite için yeterli değil. çok saçma buluyorum bu gelişmeyi. ikiside kazık köklü hastalık ve zararlıları aynı tek sebep yağ olamaz tabiki !

    0 Beğen
  • kanola çiftçimizin çok büyük fırsatlar içinde hayatları idame ettirmeleri için çok iyi bir yatırım olabilir. devlet te çok ciddi şekilde destek verecek belkide veriyor o konuyu bilmiyorum ama ilgilenilmesi gereken üzerinde durulması gereken bir bitki

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın