Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarlada Fare Zararı Uyarısı

fare.jpg Uzmanlar bu yıl tarlalarda çok farklı bir zararla karşı karşıya kalındığını belirttiler.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, yılın ilk aylarında ortaya çıkan koşullar ve beklentiler çerçevesinde, buğday üretiminde bir miktar, fındık, üzüm, kayısı gibi meyvelerde ise önemli ölçüde rekolte kaybı öngördüklerini söyledi. Yağışların dengesizliği ve seller dışında bu yıl tarlalarda çok farklı bir zararla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Yetkin, 37-38 ildeki yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, fare sayısında “görülmemiş artışın” olduğunu, hububat tarlalarında ciddi zararın meydana geldiğini belirttiklerini aktardı.

Yetkin, “Özellikle Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Konya’da ve çevresinde çok ciddi biçimde fare sayısında artış olduğunu gördük. Fare zararı, bazı bölgelerde tarlada ekili buğdayın yaklaşık yüzde 50’sini etkilemiş bulunuyor” dedi. Fare sayısının artışının temelinde, zararlılarla mücadele konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının devreden çıkmasının yattığını kaydeden Yetkin, ilaçlamaların doğa dengesinde yarattığı tahribata da dikkati çekti. Yetkin, geçmişteki ilaçlamalar nedeniyle yırtıcı kuşların ve yılanların çok azaldığını, çiftçiler bu yıl ödeme güçlüğü nedeniyle zararlılara karşı ilaçlama yapamayınca farelerin de hızla çoğaldığını anlattı.

vatan

Yorumlar (3)

  • benim tarlamdaki bütün sebzelerimi yedi :(

    0 Beğen
  • Geçen sene Kırşehirde olan bahçemde yılan vardı,faydalı olduğunu bildiğim için dokunmadım. Bahçenin kenarındaki çalıları kesmiştim, yılanı bir daha görmedim ama tarla fareleri çoğaldı bir tane 2 yaşındaki ceviz fidanımı dipten kemirip kuruttular.

    0 Beğen
  • fareleri zehirlemek için hangi ilaçı kulanalım 25 kulanıyor öldürmüyor 35 te iptal edilmiş

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın