Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarımsal ilaç bayiliği için yeni düzenleme geliyor

zirai_ilac_bayisi_gencziraat.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı, ziraat mühendislerinin örgütlerinin tepkileri üzerine, tarımsal ilaç bayiliği yetki belgesi almak için aranan şartları yumuşatıyor.

Edinilne bilgiye göre ; ''Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmelik'' ile ''Bitki Koruma Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik''te yapılan değişiklik, yakında Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Değişiklik ile tarımsal ilaçların toptan ve perakende satışı için bayilik yetkisi alınmasına ilişkin şartlar yumuşatılıyor. Buna göre, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü mezunu olanlar, bu bölümlerde doktora ve master yapanlar, yetki belgesi almak için bakanlık tarafından yılda bir kez düzenlenen sınavdan muaf olacak. Bu kişiler, doğrudan bakanlıktan tarımsal ilaçların toptan veya perakende satışı için yetki belgesi alabilecek. Ziraat fakültelerinin bitki koruma dışındaki bölümlerinden mezun olan ziraat mühendisleri ile tarım teknisyen ve teknikerleri ise bayilik ve toptancılık belgesi için düzenlenecek sınava girecek. Ancak bu sınavda başarılı sayılabilmek için 80 olan puan seviyesi 60'a düşürülecek.

Bakanlığın, tarımsal ilaç toptan veya perakende bayiliği için geçen yıl düzenlediği sınava 3 bin 300 kişi girmiş ve sadece bitki bölümü mezunu olan 26 kişi kazanmıştı. Bu yıl Nisan ayında düzenlenen ikinci sınava ise bin 761 kişi başvurmuş, bin 694 kişi girmiş ve bunlardan sadece 269'u 80 ve üzerinde puan alarak başarılı olmuştu. Kazanan kişiler, 30 Mayıs'ta dolacak itiraz süresinden sonra internet üzerinden ilan edilecek. Yönetmelik değişikliği ile puanın 80'den 60'a indirilmesi, sınav sonuçlarını etkilemeyecek. Yetkililer, sınavda sorulan soruların düzeyi düşürüldüğü için kazanan sayısının arttığını belirtiyor.

-REÇETE YAZMA YETKİSİ İÇİN MERKEZİ SINAV YAPILACAK-
Tarımsal ilaçların reçete ile satılmasına ilişkin yönetmelik değişikliği ile tarımsal ilaç reçetesi yazma yetki belgesi almak için merkezi sınavda başarılı olma şartı getiriliyor. Halen, tarımsal ilaç reçetesi yazmak için bakanlığın veya ziraat mühendisleri odasının düzenlediği kurslara katılıp, bu kurumlar tarafından düzenlenen sınavda başarılı olanlara reçete yazma yetki belgesi veriliyor.
Yeni getirilecek düzenleme ile eğitim kursları zorunluluğu kaldırılırken, bakanlığın düzenlediği reçete yazma yetki belgesi sınavında başarılı olma şartı getiriliyor. Bakanlık, ihtiyaç duyulması halinde ve başvuruları dikkate alarak bu sınavı düzenleyecek. Ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü mezunu olanlar, bu bölümlerde master ve doktora yapanlar, yine bu sınava katılmadan doğrudan reçete yazma yetki belgesine sahip olacak. Diğer bölümlerden mezun olan ziraat mühendisleri, tarım tekniker ve teknisyenleri ise yapılacak merkezi sınava girip, en az 70 puan alırsa reçete yazma yetkisine sahip olacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında bitki koruma şubelerinde 5 yıl süreyle görev yapıp buralardan emekli olanlar da sınava girmeden tarımsal ilaç reçetesi yazabilecek.
Halen, bakanlık teşkilatının bitki koruma bölümünde çalışanlar, ziraat fakültesi bitki koruma bölümü öğretim üyeleri, serbest tarım danışmanları ve düzenlenen kurslarda başarılı olanlar tarımsal ilaç reçetesi yazabiliyor.
Yönetmelik değişikliği ile ''reçete yazma belgesine sahip kişilerin sadece yetki verilen il sınırları içinde reçete yazabilmesi ve reçetedeki ilaçların aynı il sınırları içinde satın alınması'' zorunluluğu da kaldırılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sebze-meyvede ilaç kalıntısı sorununu çözmek, ilaç kullanımını kontrol altına almak amacıyla tarımsal ilaç satışına ''reçete'' zorunluluğu getirirken, buna ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'nin 12 Şubat 2009 tarihli sayısında yayımlanmıştı.
Bakanlık verilerine göre, halen, 4 bin 92'si ziraat mühendisi, 317'si ziraat teknikeri, 847'si ziraat teknisyeni, 103'ü eczacı, 24'ü kimya mühendisi, 29'u diğer fakültelerden mezun, 47'si meslek yüksek okulu mezunu, 124'ü lise mezunu, 90'ı ortaokul mezunu, 85'i de ilkokul mezunu toplam 5 bin 758 kişinin bitki koruma ürünü bayilik yetkisi bulunuyor.

Kaynak: Zaman

Yorumlar (42)

Önceki Yorumları Yükle
  • Benim bildiğim, bir ilkokul mezunu arkadaşın bir teknikerin diploması ile tıkır tıkır para kazanması. Bizler ünv. okurken millet bir şekilde hayata atılıyor ve baba parası ile köşe tutuyor.

    Sahici olarak işi ciddileştireceklerse, öncelikle ünv. eğitim sistemlerini düzenlemeliler. Bir tıp doktoru nasıl ki, sonradan uzmanlaşıyor ise ziraatçılarda alanlarını 4 yıldan sonra uzmanlık sınavı ile belirlemeliler. TUS benzeri, ZUS sınavları açılmalı, düz ziraatçılara da her alan yeteri kadar verilemeli. Düz pratisyen doktorlar gibi ziraatçılar yetiştirilmeli, bunlar ilaç yazabilme ve olaya hakim olabilme kaabiliyetinde olmalı.
    İnsanları ziraat müh. olarak yetiştireceksiniz, sonra da dur bi seni imtihan edeyim ilaç falan yazabilir misiniz diyeceksiniz. Bu resmen dalga geçmektir.

    0 Beğen
  • arkadaslar ben de butun yorumları okudum fakat herkes kendısını kayırıyor boyle olmaz.Bızım basımızdakıler zaten bızlerı dusunseydı bız bu hallere dusmezdık.Evet bır zıraai ilaçlar satan kısının bıtkı korumacı olması çok dogal gıbı görunuyor fakat 3.senenın sonunda bolume ayrılacak kımsenın 1 sene icerısınde yuksek lısans yapmadan ya da master yapmadan bole bır yer acması mantıklı degıl. Burada torpil olmamalı. Herkes adaletlı olmalı.Sunu da soyleyım zıraat muhendıslıgı sadece kendıne dukkan acıp basında oturmak degıl.Her bolumde okuyan cok rahat ıs bulabılır sadece ama sadece kendınızı ne kadar yetıstırdıgınıze baglı ;)

    0 Beğen
  • böyle saçmalıkmı olur ya...ben zootekni bölümdeyim..sonuçta ünvanım ziraat mühendisi..ziraat mühendisi olmama rağmen nasıl ziraai ilaç satamıyorum...bende bitki koruma dersleri aldım..bir yıl bitki koruma bölümü okumakla nasıl o yetkiyi sana veriyorlar hayret...hızlandırılmış kurs gibi..kim bir yılda birşeyler öğrenebilir ki..hem kimileri yazmış ziraat fakültesinin en zor bölümü bitki korumaymış diye ..bunuda nerden çıkartıyorlar anlamış değilim..bizim zootekni bölümündeki sadece hayvan ıslahı dersi ziraat fakültesinin bütün derslerine bedeldir ki diğer dersleri zaten saymıyorum...kimse kimseyi kandırmasın..zootekni okuyun görürüm ben sizi o zaman...SaYGıLaR..

    0 Beğen
  • hepimiz ziraat mühendisiyiz.tamamda ben okulda kelebek toplarken tün diyer bölüm arkadaşlarım alay ediyordu.sınava günlerce hazırlanırken ev arkadasım bahce bölümü ögrencisiydi ve sınav sabahı dolmuşta okuyup 80 alırım.bugün calışıpta 100 alsam nolur diye dalga geciyordu.bölümler aynı deyil biraz farkımız olsun demi?tecrübeli arkadaşlara ve sınavı kazananlara zaten bu hak veriliyor.biraz fark olduysa oda geçmişte yata yata okuyan arkadaşlara niye zor geliyorki?

    0 Beğen
  • ya arkadaşlar anlamış değilim daha biz aramızda anlaşamıyoruz. Tarım bakanlığı nasıl derdimize çare olabilir ki. ilk önce biz aramızda ziraat mühendisliği adı altında anlaşalım. kim hangi bölüme girerse girsin o mühendis kendisini yetiştirdimi zaten sorun yoktur. inş. bundan sonra anlaşırız ;)

    0 Beğen
  • miroğlu katılıyorum sana önce kendi aramızdaki çekişmeyi bırakalım bütün yorumları okudum bir kaç kişi dışında kimse durumun bilincinde değil ..hangi bölüm nezunu olduğunuz önemli değil hepimiz ziraat mühendisi olmuşuz veya olacağız önce aramızda anlaşalım aksi halde hiçbir soruna çözüm bulunamaz..kendimizi bilelim önce

    0 Beğen
  • ben herşeyi anladimda tarim bakanliğin başina veteriner gelirse ne olur . veteriner tarimdan anlarmi .iste yeni hükümetimiz tarim bakanı bir veteriner atanmiş ..ziraat mühendisi tarim bakanliğa atanmalidir .... o yüzden tepkinizi hükümete yapinn eylem falan düzenleyin okullarinizda sesinizi duyurtun.. arkasi gelecek zaten..

    0 Beğen
  • hakkınızı aramazsaniz kimse size hak tanimaz bunu böyle bilin...

    0 Beğen
  • bu konuştuğunuz yasa kesin doğrumu.sadece bitki koruma bölümleri mi ilaç satabilecek?cwplarınız önemli ona göre bölüm seçicem

    0 Beğen
  • ben 2 yıllık bahçe ziraati bölümünden 2002 ılında mezun oldum mezun olduğum bölüle ilgili bir iş yerinde çalışmadım benimde ziraai ilaç bayii açabilme şansım varmı ? şimdiden teşekürederim

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın