Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

"Tarımda temel sorun popülizmdir"

mehdi_eker2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımda temel sorunun popülizm olduğunu belirterek, "Son yıllarda tarımda verimlilik çok büyük oranda arttı. Birim alanda elde edilen üründe çok büyük artışlar meydana geldi" dedi.

Eker, İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerine "Türk Tarımının Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu konferans verdi.

Tarımın bir kültür olduğunu ifade eden Eker, hayatın birçok alanını dolduran tarımsal faaliyetin, kültürleri de oluşturduğunu anlattı.

Tarımın birinci fonksiyonunun gıda ve beslenme olduğunu belirten Eker, ekolojik dengenin muhafazasında ve istihdamda da tarımın büyük önemli olduğunu kaydetti.

Eker, son birkaç yıl içinde tarımla ilgili yapılan değerlendirmelerde bir özelliğin daha dikkati çektiğini dile getirerek, tarımın stratejik değerinin daha fazla anlaşılmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin tarımsal potansiyeline de değinen Eker, Türkiye'nin 27 milyon hektar civarında tarım arazisi bulunduğunu, bunun önemli bir varlık olduğunu vurguladı.

Bakan Eker, Türkiye'nin endemik bitki türü bakımından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğunu hatırlatarak, Anadolu'da 3 bin 500'ün üzerinde endemik bitki bulunduğunu, bu rakamın Avrupa kıtasında 2 bin 400 civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'de 22 milyon çalışanın yüzde 27'sinin tarım sektöründe istihdam edildiğini ifade eden Eker, ülkede 12 milyon civarında büyükbaş hayvan, 30 milyon koyun-keçi, 300 milyon da kümes hayvanı bulunduğunu, balıkçılık potansiyelinin de önemli olduğunu bildirdi.

Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin birçok ürün konusunda dünyada ilk 10-20 ülke arasında yer aldığını belirterek, hububatta 7. veya 8. birçok meyve sebzede ise ilk 3 veya 5. sırada bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de tarımsal üretim değerinin geçen yıl 50 milyar dolara çıktığını hatırlatan Eker, tarımın GSMH'deki payı düşse de verimliliğin arttığını anlattı.

Bakan Eker, "Son yıllarda tarımda verimlilik çok büyük oranda arttı. Birim alanda elde edilen üründe çok büyük artışlar meydana geldi" dedi.



"TÜRKİYE'NİN TARIMDA KENDİNE YETMESİ EFSANE"

"Türkiye'nin dünyada tarımda kendine yeten 7 ülkeden biri olduğu" konusunda bir "efsane" bulunduğunu dile getiren Eker, şunları kaydetti:

"Bu hiçbir zaman olmadı. Çünkü bunun bir ölçüsü yoktur. O 7 ülkeden biri Türkiye ise diğerlerinin hangisi olduğu hiç söylenmedi. Kendi kendine yetmenin ölçüsü yok. Tarımda temel sorun popülizmdir. Herkes tarımla ilgili hiçbir gerçek rakama dayanmadan şirin görünecek şekilde konuştu. Yıllarca Türkiye'de tarım sektörü bir iktisadi faaliyet olarak olarak değil, sosyal yardımlaşma olarak görüldü. Eski paradigma ise 'bütün köylüler çiftçidir'... Kırsal alanda yaşayan herkes çiftçi değildir. Türkiye tarımının temel sorunu verimlilikle ilgilidir."

Eker, tarım arazilerinin sürekli miras yoluyla bölündüğüne işaret ederek, bunun Türk tarımı için önemli bir sorun olduğunu, kendilerinin bu konuda adım attıklarını söyledi.

Türkiye'de çiftçilerle ilgili örgütlenme sorunu da bulunduğunu belirten Eker, bunun için Tarımsal Üretici Birlikleri yasasını çıkardıklarını anımsattı.

Mehmet Mehdi Eker, tarımda kredi ve finansman sorununa ilişkin olarak da "Memnuniyetle söylüyorum ki Hükümeti devraldığımız yıl 530 milyon YTL krediden 500 bin çifti yararlanıyordu. Kredi faizi yüzde 59 idi. Geriye dönüş yüzde 38-48 arasında değişiyordu. Bugün 1 milyon 100 bin çiftçi kamu bankalarından 6,5-7 milyar YTL kredi kullanıyor" diye konuştu.

Kaynak: Haberturk.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın