Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarımda mekanizasyona darbe

tar-mak.jpgİZMİR - Maliye Bakanlığı'nın yaptığı son düzenlemeyle leasinge (finansal kiralama) konu olan mallarda KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılması tarım makineleri sektöründe büyük tepkilere neden oldu

Sektör temsilcileri uygulamanın tarımda teknoloji kullanımını engelleyeceğini ve rekabet gücünü ortadan kaldıracağını belirttiler.

Leasing yoluyla satışta tarım makinelerinin payının yüzde 7'ye yakın olduğunu, bu nedenle devletin bu artıştan önemli bir KDV geliri sağlayamayacağını belirten sektör temsilcileri, tarım makinelerinin bu kapsamın dışında tutularak KDV'nin yüzde 1 olarak uygulanmasını istediler. Sektör temsilcileri, sorunun çözümü için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüşmek için randevu talebinde bulundular.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Kösoğlu, leasing yoluyla satışlarda KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasının satışları olumsuz etkileyeceğini, ancak sektör içi mekanizmaların buna bir çözüm bulması gerektiğini dile getirdi. Leasingli satışların son yıllarda artış gösterdiğini, satışların önemli kısmının bu yolla yapıldığını anlatan Kösoğlu, "Ziraat Bankası'nın devlet destekli kredileri diğer bankalarca da yaygınlaştırılmalı. Ayrıca ikinci el tarım makinelerinin satışında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi isabetli olur, satışların kayıtdışı olması önlenir" diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar da, "Tarım ekipmanlarının finansal kiralanmasında KDV'nin artırılması, üreticinin kullandığı makinelerin kira bedellerinin bir gecede 18 kat artmasına yol açtı. Makine ve ekipmanlarını elden çıkaran, kiralama sistemine geçen üreticilere büyük darbe vuruldu" dedi.

 

Üreticinin yükü artacak

.John Deere Makinaları Limited Şirketi Genel Müdürü Güneş Kılıç: Yeni düzenleme tarımsal mekanizasyona büyük darbe indirecek. Tüm leasingli satışlar içinde tarım makinelerinin payı ise yüzde 6.7. Devlet buradan çok fazla KDV sağlayamayacak. Ancak tarım makinelerinin yüzde 30'unun, yüksek teknolojili ürünlerin ise neredeyse tamamının satışı leasingle yapılıyor. KDV artışı sektör için önemli bir sorun olacak. Konuyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den görüşme talep ettik.

.New Holland Trakmak Marka Müdürü Uygar Uşar: Biçerdöver ve pamuk toplama makinelerinin tamamı leasing ile satılıyor. Yüzde 18'lik KDV bu iki üründe satışları durdurur. Yeni vergi oranı ile çiftçi 40-45 bin dolar daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu para 90 beygir gücünde bir traktör parası. Çiftçilerin mali gücü ortada, bu kadar vergiyi vermeleri çok zor.

.Laverda Tarım Makinaları AŞ Genel Müdürü Fatih Akçiçek: Türkiye'de leasingli satış cirosu 8 milyar dolara yaklaştı. Ancak bunda tarım makinelerinin payı oldukça düşük. Leasingli satışta vergi kaçağı olabileceği yönünde endişeler var. Üreticiye sadece yüzde 17'lik ek KDV farkının yanı sıra, KDV'nin vade içinde geri alınacak olması nedeniyle finansman yükü artacak. Bunun çiftçiye yansıması yüzde 25'i bulacak.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın