Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım ilaçlarının yarısı kullanımdan çıkarıldı

zirai_ilac.jpgAB sürecinde tarla ve bahçelerde kullanılan 135 kimyasal ilaçtan 74'ünün üretim ve ithalatının 2009 yılı itibariyle durdurulduğu ve 6'sının da 2011 yılına kadar durdurulacağı, kalan 55'inin ise 2015 yılına kadar inceleme altında olacak.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Soykan, dün yaptığı açıklamada, AB ülkelerinde 1997'den beri yapılan araştırmalar sonucu, bazı tarımsal ilaçların "içeriğindeki zehir miktarı" gibi çeşitli gerekçelerle, ruhsatlarının iptal edildiğini kaydetti.
AB'de söz konusu çalışmalar yürütülürken, Türkiye'de ise 135 ilacın ruhsatının sürdüğünü belirten Soykan, şöyle devam etti: "Bu 135 ilacın tamamının, insan sağlığına zararlı olduğu için ruhsatının iptal edildiği söylenemez. Örneğin bazı ilaçlar, ancak yanlış kullanıldığında insan sağlığına kötü etki yaratabiliyor. Bazılarının ise Avrupa'da kullanımına ihtiyaç duyulmuyor, çünkü ilacın kullanıldığı ürünün üretimi yaygın değil veya ilacın başka alternatifleri var. Ancak, Türkiye'de alternatif geliştirilemediği için yasal olarak satışına devam edilmiş. Yaşanan bu durum göz önüne alınarak, AB'ye uyum kapsamında, Avrupa'daki ruhsat iptallerinin Türkiye'de de uygulanması için takvim hazırlandı. Kademeli olarak bu ilaçların yerine alternatifler sunulacak ve zararlılarla mücadele konusunda faydalı böceklerin payı artırılacak."
Takvime göre ilk etapta 74 ilacın ruhsatı iptal edilerek, 2008 sonu itibariyle ithalat ve imalatının sonlandırıldığını kaydeden Soykan, "Söz konusu ilaçlar, raf ömrü olan 2010 sonuna kadar kullanılabilecek. Bu tarihten sonra kullanımı da yasak olacak. 2009 ve 2010 sonunda kadar 3'er adet daha olmak üzere toplam 6 ilacın daha ruhsatları iptal edilecek" dedi.

55 ilaç tarım için vazgeçilmez

İlk etapta ruhsatı iptal edilen 74 ilaçla, diğer 6 ilaca bakıldığında, bunların Türkiye'ye gelmeyen ya da fazla kullanılmayan ilaçlar olduğunu belirten Soykan, "Ama kalan 55 ilaç çok önemli. Bunlar Türkiye'nin stratejik açıdan mutlaka kullanılması gereken, tarım sektörü için vazgeçilmez ürünlerden oluşuyor" diye konuştu. Kalan 55 ilaçla ilgili 2015'e kadar, alternatiflerinin olup olmayacağı, zararlı organizmalarla mücadele konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı, üreticilerin ihtiyaç durumu ve sektörün talepleri de dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonunda, yasaklanarak kullanımının sonlandırılacağını kaydeden Soykan, şöyle devam etti: "Söz konusu ilaçları, kullanımı gerektiği halde ortadan kaldırırsak, gelecekte tarımsal üretimimize sekte vururuz. Zararlıyla mücadele edemeyiz. Kalan 55 ilaçla ilgili karar, Türkiye şartlarına da bakılarak ve dikkatli şekilde değerlendirilerek verilmeli."

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

Yorumlar (2)

  • baı zirai ilacların kaldırılması iyi oldu çünkü bir çok zirai ilaç kullanıldıktan sonra etkinliğini yitirmiyor ve kulanılan madde tüketildiğinde ilac etkisini devam ettirip istenmeyen birçok olumsuzluk ortaya çıkarıyordu.Ama ziraat mühendiserinin işi biraz daha zorlaştı.şöyleki çiftciye verilen zirai ilac direk müdahale edilmek istenen bölümle ilgili ama geleneksel yöntemlere alışan çiftcilerimiz buna alışmakta çok zorluk çekiyor dahası alışmak istemiyor burda iş ziraat mühendislerine düşüyor!!HEPİMİZE BOL ŞANS!!

    0 Beğen
  • insan saglıgı herseyden önce gelir yasaklanması çok mantıklı yanlız alternatıf arastırmalara gidilip kalıntı bırakmayan ilaçlar geliştirilmeli.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın