Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Sistemlerinin Bir an Önce Değişmesi Gerek

surdurulebilir_tarim.gifFAO, hızla artmaya devam eden dünya nüfusunun ihtiyacını karşılamak ve iklim değişikliklerine yanıt verebilmek için tüm dünyada çiftçilerin bir an önce sürdürülebilir ve verimli tarım sistemlerine geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Yaklaşık 1000 kişinin katılımıyla Yeni Delhi’de gerçekleştirilen 4. Dünya Koruyucu Tarım Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan FAO Bitki Yetiştirme ve Koruma Bölümü Başkanı Shivaji Pandey, Tarımı Korumanın değişimin temeli olduğunu belirtti.
Koruyucu Tarım; insanlığın gereksinim ve faaliyetlerinin çevre ve diğer canlı türleri üzerindeki uzun vadeli etkilerini dikkate alarak, doğru üretim yapma sistemi olarak tarif ediliyor. Bu sistemde özellikle yenilenemeyen veya yenilenmesi çok uzun yıllar alan doğal kaynakları korumak ve çevreyi bozulmaktan veya kirlenmekten korumak esas alınıyor. Dünyada 25 yıldır 100 milyon hektarlık tarım alanında uygulanıyor.
Mevcut koşullarda tarımsal verimliliğin 2030’a kadar %1,5 oranında ve 2030 ile 2050 yılları arasında da %0,9 düşeceği tahmin ediliyor.
Gelişmekte olan ülkelerde buğday verimliliğinde büyüme 1980’den itibaren %5’e, 2005’te de %2’ye düştü. Aynı dönemde pirinç verimliliğindeki büyüme %3,2’den %1,2’ye, mısırda da %3,1’den %1’e düştü.
Shivaji Pandey konuşmasında, koruyucu tarımın yalnızca verimliliği artırmakla kalmadığını aynı zamanda da çevrenin korunması açısından sayısız önemli yarar sağladığını belirtti. Toprak sağlığını iyileştirmenin yanında, tarımda enerji kullanımını azaltarak sektörün hâlihazırda dünya sera gazı emisyonlarındaki %30 payını düşüreceğini belirtti.
Koruyucu tarımın yaygınlaştırılması için hükümetlere, kurumlara ve diğer paydaşlara politik ve finansal destek sağlamaları çağrısında bulunarak eğitim ve araştırma çalışmalarına katılımın artırılması ve güçlü tarım kurumlarının oluşturulmasına hız verilmesinin gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Gida Hattı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın