Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Bakanlığı: DNA'sı değiştirilmiş ürünleri izliyoruz

genetik-kupur.jpgGenetiği değiştirilmiş ürünlere ilişkin düzenlemenin bulunmadığı Türkiye'de Tarım Bakanlığı konuyu izleme programı ile takip ediyor. Gazetelerde geçen hafta söz konusu ürünlerin denetiminin yapılmadığı ve yeterince incelemek için laboratuvar bulunmadığını duyurmasının ardından Tarım Bakanlığı, konuyu yakından takip ettiklerini açıkladı.

Açıklamada, konuyla ilgili özel bir kanuni düzenleme bulunmadığına dikkat çekilirken, bugüne kadar bu organizmaları içeren ve sağlık sertifikası, etiket analizi ve raporu yoluyla tespit edilen ürünlere izin verilmediği belirtildi. Konu hakkında 'İzleme Programı' yürüten bakanlık, geçen yıl 134 numune üzerinde analizler yaptırdı ve genetiği değiştirilmiş organizmaya rastlamadı. 2008'de ise 240 numune üzerinde analizler devam ediyor. Bakanlık, Türkiye'de herhangi bir genetiği değiştirilmiş organizmalı ürün üretilmediğini de açıkladı.

Zaman' Gazetesinin 16 Haziran 2008'de 'Genetiği değiştirilmiş ürünler Türkiye'ye denetimsiz olarak giriyor' başlığıyla manşetten duyurduğu haberde, daha büyük, daha dayanıklı ve istenilen özelliklere sahip tarım ürünü elde etmek için bitki genetiğine yapılan müdahalelerin uzun vadede insan sağlığını tehdit ettiği vurgulanıyordu. Haberde, bu tür gıdaların denetiminin yetersiz olduğu kaydediliyordu. Konuyu değerlendiren Tarım Bakanlığı, Türkiye'de bu ürünlerle ilgili gerekli analizleri yapabilecek birçok laboratuvar bulunduğunu kaydetti. Buna göre, Ankara İl Kontrol Laboratuvarı, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Enstitüsü bünyesinde genetiği değiştirilmiş organizmayı tayin ve miktar analizleri yapılıyor. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü başta olmak üzere Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Enstitüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde de analizler gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK ile üniversite bünyelerinde laboratuvarlar mevcut. Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortak komisyonu, genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımına ilişkin sınırlama getirmedi. AB Komisyonu ise belirli genlerin kullanımına izin verme yoluna gidiyor. Türkiye'de de 'Transgenik Kültür Bitkileri Alan Denemeleri Talimatı' uyarınca bu ürünlerin deneme amaçlı üretimi için dahi izin alınması mecburiyeti getirildi. Denemede elde edilen ürünlere risk değerlendirmesi ve laboratuvar testleri yapıldıktan sonra müspet sonuç alınması durumunda üretimlerine izin verilebiliyor. Ancak şimdiye kadar herhangi bir ürün için izin alınamadı.

Tarım Bakanlığı, Ulusal Biyogüvenlik Kanun Taslağı hakkında da bilgi verdi. Kanun kapsamında 'Biyogüvenlik Kurulu'nun teşkili öngörülüyor. Genetiği değiştirilmiş organizmaları ihtiva eden ürünlerin denetim yetkisi bakanlığa ait olurken, hükümler ve uygulamalar AB ile uyumlu hale getirilecek. Ülkenin biyolojik çeşitliliğinin ve genetik kaynaklarının korunması amacıyla, zenginliklerin bulunduğu ve organik tarımın yapıldığı alanlara yakın yerlerde bu gıdaların üretiminin yasaklanması da tasarıda yer alıyor. Bakanlık ayrıca 2004'ten itibaren hibrit sebze tohumculuğunda dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yapıyor. Yerli hibrit sebze tohumculuğunda kullanım oranı 2002'de yüzde 10 seviyesinde iken 5 yılda iki kat artarak yüzde 20'ye çıktı.

Kaynak:http://www.zaman.com.tr/

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın