Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

TMO'nun internetten randevu sitesi kapandı

tmo_site.jpgTMO, ürün satışı için hem internet hem de ürün alım merkezlerinden randevu alma imkanı getirirken, internet üzerinden randevu alınan site, üreticilerin yoğun başvurusu üzerine daha başvuruların başladığı ilk gün olan 1 Eylül'de devre dışı kaldı.

Ofis, kullanımındaki aşırı yoğunluk nedeniyle "randevu.tmo.gov.tr" adresinden internet üzerinden randevu alınmasına geçici bir süre için ara verdiğini duyururken, üreticiler, 35 randevu merkezinden doğrudan randevu alabilecek.

Yetkililer, internet ile randevu alınması sırasında çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ilişkin bilgilerinin kontrolü için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'nden on-line olarak sorgu yapıldığını belirtirken, bunun sistemin yükünü artırdığını ve işlemez hale getirdiğini söyledi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1 ve 2 Eylül günlerinde, yaklaşık 20 bin üretici, 60 bin ton ürünün satışı için TMO'dan randevu almayı başardı.

Yetkililer, internet sisteminin çalışıyor olması halinde, randevu verilen üretici sayısının rahatlıkla 30 binin üzerine çıkabileceğine dikkat çekti.

İlk kez 2006 yılında fındık piyasasına müdahale görevini üstlenen TMO, 2006/2007 sezonunda 162 bin 500 ton, 2007/2008 sezonunda ise 95 bin 641 ton kabuklu fındık alarak karşılığında üreticilere toplam 1.05 milyar YTL ödeme yapmıştı.

Bu yıl daha düşük bir alım fiyatı ve prim sistemi uygulaması ile 300 bin ton civarında fındık alımı planlayan TMO, hükümetin doğrudan 4 YTL alım fiyatı açıklaması ile alım miktarının 500 bin tona kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Piyasada fındık fiyatlarının 2.5 YTL civarında seyrederken, hükümetin 4 YTL fiyat açıklaması, üreticileri doğrudan TMO'ya yönlendirirken, randevu alım merkezlerinde büyük yoğunluk yaşandığı kaydediliyor.

Diğer taraftan, daha önce 2,5 YTL'den tüccara satılan fındığın, yeni açıklanan 4 YTL'lik fiyat üzerinden, çiftçilerin ÇKS bilgileri kullanılarak tekrar TMO'ya gelebileceği belirtilirken, 4 YTL'lik fiyattan ve uygulamadan tüccarın da kar ettiği öne sürülüyor.

Açıklanan 4 YTL'lik fiyat, daha önceden TMO'dan kilosu 1.1 YTL'den 30 bin tona kadar ürün alma imkanı getirilen FİSKOBİRLİK'e de önemli ekonomik avantaj sağlayacak.

Verilen bilgiye göre, ofis alımların finansmanı için 1 milyar dolara kadar kredi sağlama konusunda yetkilendirildi. Bunun 500 milyon dolarına ilişkin anlaşma sağlandı. Ancak, geçen yılki alımları nedeniyle 800 milyon dolar civarında kredi borcu bulunan, buna karşın aldığı fındığı halen satamayan ofisin, kredileri geri ödemesi konusunda sorun yaşanmasından endişe ediliyor.

Önceki yıllardaki alımları nedeniyle depolarında 300 bin ton fındık bulunan TMO'nun bu yıl en kötü şartlarda 300 bin ton daha ürün alması durumunda, stokları 600 bin tona çıkacak.

Bu ürünün ihracatla değerlendirilememesi, büyük bölümünün yağlığa ayrılması halinde, fındığın ofise, devlete maliyetinin 1 milyar dolarlık finansman tutarının da üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Ofisin daha önce açtığı ihraç amaçlı fındık satış ihalelerine, alım fiyatının çok altında teklif verilmişti.

Verilen bilgiye göre, ofis, yeni alımlar için, lisanslı depoculuk altyapısını oluşturmak amacıyla uzun süreli kiralama garantisi kapsamında yaptırdığı 150 bin tonluk modern depolama tesislerinden 135 bin tonluk kısmını bu dönem hizmete sunuyor.

Üreticilere, kademeli fiyat artışından yararlanmak için ürünlerini bekletmeleri çağrısında bulunan Ofis, bir yanda küçük üreticiyi korumak için 1 tona kadar fındık üreten, 10 dekara kadar arazi varlığı olan üreticilerin
fındığının bedelini 7 günde ödeyecek. Böylece, küçük üreticinin fındığın piyasada daha ucuza satması engellenmiş olacak.

Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticiler, ilan edilen randevu merkezlerine TC kimlik belgeleri, ÇKS bilgileri ile başvurarak, ürün satışı için pazar hariç haftanın 6 günü randevu alabilecekler. Randevu alma işlemi, 31 Ekim 2008'de, alım işlemi ise 28 Şubat 2009'da sona erecek.

ÇKS'de belirtilen üretim miktarları göz önünde tutularak bir üretim bölgesi için; 2 bin kg'a kadar üretim yapanlar iki kez, 2 bin kg'dan fazla üretim yapanlar 3 kez randevu alabilecek.

Yetkililer, alım miktarındaki tek sınırın, ÇKS'de belirtilen üretim miktarı olduğunu, çiftçilerin bu sistemde görülen bütün ürününü TMO'ya satabileceğini vurguladı. Ancak, alımlarda daha kısa sürede işlem yapılması için üreticinin ürünün en fazla 3 partide TMO'ya satması ilkesi getirildi.

Alınan randevularda belirtilen miktarların toplamı, ÇKS'de belirtilen tahmini üretim miktarını geçemeyecek. Toplam 100 kg'dan az ürün için randevu alınamayacak. Üreticiler, üretim yaptıkları ilçeyi kapsamayan alım noktaları için randevu alamayacak.

Alımlar, fındık alım randevu belgesinde belirtilen miktarlar kadar yapılacak. Üretici, yalnızca randevu aldığı alım noktasına ürününü satabilecek. Randevu listeleri, günlük olarak alım merkezlerine asılacak.

Rutubet oranı yüzde 6'nın üzerinde, sağlam iç oranı yüzde 40'ın altında, çürük oranı yüzde 3'ün üzerinde, buruşuk oranı yüzde 10'un üzerinde, kırık oranı yüzde 5'in üzerinde ve diğer gruplardan karışma oranı yüzde 5'in üzerinde olan fındıklar, TMO tarafından satın alınmayacak.

Bir tonun üzerinde ürün satan üreticilerin ürün bedelleri, teslim tarihinden itibaren 25 gün içerisinde üretici
banka hesaplarına tek seferde aktarılacak.

Bu arada, TMO'ya gelen mısırın miktarının da 40 bin tonu geçtiği belirtiliyor.

Kaynak:Cnnturk.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın