Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Süt için 30 milyon TL'lik müdahale fonu

mehdieker_sut.jpgArz talep dengesizliği nedeniyle 40 kuruşa kadar düşen süt fiyatlarına, besicinin üretime devamını sağlayacak şekilde dengelenmesi için, devlet ilk kez kaynak ayırarak müdahale edecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilen Hayvancılığın Desteklenmesi Kararnamesi Taslağı'nda, süt fiyatlarının dengelenmesini sağlamak üzere yapılacak müdahalelerde kullanılmak üzere, kaynak ayrılması öngörüldü. Bu kaynağın 30 milyon TL civarında olması planlanırken, kaynağın kullanımına ilişkin esaslar bakanlık tarafından belirlenecek. Kararname taslağında ayrıca, giderek azalan koyun sütü üretimini teşvik etmek üzere, koyun sütüne, inek sütünün 2 katı destekleme primi ödenmesi hükmü de konuldu. Böylece, geleneksel olarak sürdürülen koyunculuk faaliyetini ekonomik boyuta getirmek için süt üretiminin teşvik edilmesi öngörülüyor.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu, süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle besicilerin çok büyük sorun yaşadıklarını ve 130-140 bin hayvanı kesime göndermek zorunda kaldıklarını belirterek, "Besicinin zarar etmemesi için süt alım fiyatlarının üretim maliyeti olan 57 kuruşun üzerinde olması lazım. Ancak, şu anda sütün litresi 40-51 kuruştan satılıyor. Süt piyasasında kalıcı bir istikrar sağlamaya yönelik alınması öngörülen bu tedbiri takdirle karşılıyoruz. Bu tedbirin, üretimin daha da artması beklenen nisan-mayıs aylarında mutlaka devreye sokulması gerekir" dedi. Söz konusu kararname taslağının çıkması ile devletin ilk kez süt fiyatına müdahale için kaynak ayırmış olacağına işaret eden Tokoğlu, ancak bu kaynağın sanayiciye destek olarak değil, doğrudan piyasadan arz fazlası sütün çekilmesi için kullanılmasını istedi.

Süt üretimi artırılmalı
Müdahale sisteminin ABD ve AB'de de kullanıldığını ve sistem sayesinde bu ülkelerin süt tozu ihraç edebildiğini anlatan Tokoğlu, Türkiye'de de arz fazlası sütün, ayrılacak 30 milyon tonluk kaynakla süt tozu olarak işlenmesinin sağlanarak yardım kuruluşlarına dağıtılabileceğini söyledi. Türkiye'de gerçek anlamda süt üretimi fazlası olmadığını, ancak tüketim düşük olduğu için arz edilen sütün tüketilemediğini kaydeden Tokoğlu, tüketimin düşük olmasında, perakende fiyatların yüksekliğinin en önemli etken olduğunu vurguladı. Türkiye'de süt tüketimini artıracak organizasyonların da gerektiğini anlatan Tokoğlu, İzmir'de özel idare kaynakları ile okul sütü programı başlatıldığını, bunun arz fazlası sorununu tamamen çözmese bile, tüketim alışkanlığının edinilmesi ve genç nesillerin sağlıklı beslenmesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Tokoğlu, sütte kaliteye göre fiyatlandırmanın teşvik edilmesini, süt tozu ithalatının önlenmesini istedi.

Bu arada, Başbakanlık'a gönderilen kararnamede, halen litre başına ödenen süt teşviğinin koyun sütü için 2 katı olarak uygulanması öngörülüyor. 2008 yılında 1 litre süt için 3.6 kuruş destekleme primi ödendiği dikkate alınırsa, kararname çıkınca, sanayiye gelen koyun sütüne 7.2 kuruş destekleme primi ödenecek.

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar (1)

  • sütü 450 bin,e satarken 1.75,e almak zor geliyor lütfen buna bir çare bulalım

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın