Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sertifikalık tohum desteklemesi en önemli hizmet

eker-mlt.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı, artık sadece sertifikalı tohum kullananları değil tohum üreticilerini de destekleyeceklerini belirtti. Sertifikalık tohum desteklemesinin Türk tarımına yapılmış en önemli hizmetlerden biri olduğunu belirtti.

Bakan Eker, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) bu yılı ''patates yılı'' ilan etmesi nedeniyle Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde düzenlenen tarla günü etkinliğine katıldı.

Etkinlik nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, patatesin insanın beslenmesinde hububattan sonra en önemli gıda maddesi olduğunu ve dünyada 220 milyon ton patates üretimi yapıldığını bildiren Eker, Türkiye'nin de yıllık 4,5 milyon ton üretimle dünyanın 12.-13. büyük patates üreticisi konumunda olduğunu hatırlattı.

Küresel ısınma ve biyo enerji üretimi nedeniyle dünyada gıda sorunlarının baş göstermesi ile birlikte patatesin öneminin daha da arttığına dikkati çeken Eker, patates türünün Anadolu topraklarına dışardan gelmesi nedeniyle Türkiye'nin patates tohumu yetiştirme konusunda henüz yolun başında olduğunu kaydetti.

2005 yılında TÜBİTAK işbirliği ile başlattıkları patates tohumluğu üretiminin geliştirilmesi konusundaki projede sona gelindiğini ve laboratuvar ortamında bilimsel çalışmalarla tohumluk üretimi yapıldığını anlatan Bakan Eker, şunları söyledi:

''Türkiye daha önce patates tohumluğunun tamamına yakınını ithal ediyordu. Ancak yürüttüğümüz proje kapsamında faaliyet gösteren doku kültürü laboratuvarları ile kendi tohumluğumuzu üretmeye başladık. 5 yıl önce 20 bin ton olan sertifikalı tohum üretimimiz bu yıl 45 bin tona ulaştı. Bu artış, destekleme politikalarımız sayesinde oldu. Bundan sonra da artık sadece sertifikalı tohum kullananları değil tohum üreticilerini de destekleyeceğiz. Bugün yayımladığımız tebliğ ile tohum üreticilerini dekar başına 110 YTL destekleyeceğiz. Sertifikalık tohuma verilen destek ile kaliteli buğday ithalatı sorununu da aştık. Ekmeklik buğday ithal ediyorduk. Şimdi, ihtiyaç için değil, sadece ticari olarak buğday ithalatı yapıyoruz. Sertifikalık tohum desteklemesi Türk tarımına yapılmış en önemli hizmettir.''

Tohum desteklemeleri ile birlikte patates üretiminin ve ihracatının önemli ölçüde arttığını vurgulayan Eker, ''Patates ihracatımız 2002'de 2,3 milyon YTL iken 2007'de  37,7 milyon YTL'ye çıktı'' dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın