Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Organik üründe bilinçlenme olmadı Türkiye 30 sıra geriledi

organic.jpgOrganik gıda üretimini her yıl yüzde 5 civarında artırmasına rağmen, Avrupa ülkelerinin hızına yetişemeyen Türkiye, dünya sıralamasında listenin sonuna doğru geriliyor. 1995'te 100 milyon dolarlık üretimle dünyada en çok organik gıda üreten 7. ülke olan Türkiye, bugün itibarıyla 37. sıraya geriledi. 15 yılda organik gıda üretimini ancak 2'ye katlayabilen Türkiye, sadece 200 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşabildi.

Yaptıkları milyonlarca dolarlık yatırımının karşılığını henüz alamayan üreticiler ise sağlıklı ürün kullanma bilincinin artması için devlet desteği bekliyor.
ASDF Fuarcılık'ın düzenlediği "Ekoloji-İstanbul 2009, 8. Organik Ürünler ve Çevre Fuarı", 80'e yakın organik gıda, tekstil ve kozmetik ürünleri üreten şirketin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye organik ürün pazarı hakkında bilgi veren Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atilla Ertem, üretimin her yıl arttığını ama bunun yüzde 4-5'i geçmediğini, dünya pazarının ise yılda ortalama yüzde 15 civarında büyüdüğünü kaydetti.

Ertem, "Dünyada 48 milyar dolarlık bir pazara ulaşan organik üretim bizim gibi bu üretime gayet müsait olan bir ülkede ise sadece 200 milyon dolarlık bir hacme sahip. Dünya sıralamasında da her yıl geriliyoruz. Ne hükümetler ne de halk bu ürünlerin faydalarının hala farkında" dedi. Türkiye'de üretilen organik ürünlerin yüzde 90'ının ihraç edildiğini anlatan Ertem, yurtiçinde organik ürünleri kullanan müşterilerin neredeyse parmakla sayılabilir durumda olduğundan yakındı.

Pazara hareket lazım
Geçen yıl Ankara'da yaptığı yatırımla organik gıda üretimine geçen İlçe Grubu da henüz kâra geçeyenlerden. İlçe Tarım ürünleri Sorumlu Yöneticisi Deniz Selçuk, bir yılda yaklaşık 500 ton gıdayı tüketicilerle buluşturduklarını ve 1 milyon dolar civarında ciro elde ettiklerini söyledi. Selçuk, "Hâlâ grup şirketlerimizin desteğiyle devam ediyoruz. Tüketicinin bilinçlendirilmesi ve üreticinin desteklenmesi pazarı hareketlendirir" dedi.
Malatya'da 100'e yakın üreticiden organik kayısı toplayarak bu ürünleri İtalya'ya ihraç eden Vesta AŞ, 2008'de yaklaşık 1200 ton organik kayısıyı Avrupa'ya sattı. Vesta İstanbul Satış Temsilcisi Hasan Karaman, "Küresel ısınma, mazot ve gübre fiyatları çiftçinin belini yeterince büktü. Kayısı rekoltesinde de büyük azalma var. Verimi artırmak için kimyasalları yoğun kullanan çiftçinin ürünü de para etmiyor. Üstelik biz sağlıklı kayısı yetiştirmek istiyoruz. Artık benim de içinde olduğu 100'e yakın aile tüm geçimini organik kayısıdan sağlıyor" dedi. Karaman, Malatya'da üretilen kayısı içerisinde organik kayısının payının yüzde 5'e ulaştığını kaydetti.

Tekstilde organik modası
Sanko Tekstil'in organik iplikten ürettiği kumaşlar şirketin önemli kalemlerinden biri haline geldi. Denizli Rateks'in organik kumaşlardan ürettiği bornoz ve havlular da bebekli aileler ve hamile kadınlar tarafından yoğun olarak kullanılmaya başlandı.
Sanko Tekstil Ar-Ge Mühendisi Merve Ölçer, 10 yıldır organik pamuk ve iplikten kumaş ürettiklerini, son yıllarda organik kumaşlar için farklı bir departman oluştuğunu ve organik ürünlerin önemli üretim kalemlerinden biri haline geldiğini kaydetti. Yurtiçi ve yurtdışında organik kumaşlara ilginin yükseldiğini belirten Ölçer, Sanko'nun ileride bu alanda büyük satışlar yapacağını söyledi.
Denizli Rateks Tekstil Satış Temsilcisi İlker Emer ise, organik kumaşlardan ürettikleri havlu ve bornozları oteller, hamile ve çocuk giysisi satan mağazalar aracılığıyla sattıklarını söyledi. 2 yıl önce ilk organik tekstil havluları ürettiklerini anlatan Emer, "Maddi durumu iyi olan aileler, çocuklarına yoğun kimyasallarla üretilen havluları kullanmak istemiyor. Satışlarımızın yarıdan fazlasını ihracattan sağlıyoruz. 2009'da satışlarımızı 2'ye katlamayı planlıyoruz" dedi.



7 yıllık yatırımı hâlâ kurtaramadı
Türkiye'de organik ekmek üretimini ilk gerçekleştirenlerden biri olan Aşnan Organik'i kuran Remzi Oktay, Ankara'daki tesislerine 7 yıldır 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, ancak 7 yıldır yaptıkları yatırımın maliyetini bile kurtaramadığını söyledi.
Ailece 40 yıldır tarım sektöründe ekmek üretimiyle uğraştıklarını kaydeden Oktay, "7 yıldır sabrediyoruz. Organik üretime bu kadar yatkın topraklarda, üstelik küresel ısınma ve sağlıksız ürünlerin bu kadar arttığı bir dönemde biz hâlâ yerimizde sayıyoruz. Sadece büyük market zincirleri ve otellerle çalışıyoruz. Eğitimli ve orta ve iyi gelirli aileler bu ekmekleri çocukları için tercih ediyor. Neredeyse müşterilerimiz sadece bu ailelerin çocukları. Fiyat farkı da çok olmamasına rağmen, bu sağlıklı ürünlerin pazarı o kadar küçük ki Türkiye'de ben de umudumu yitirdim" dedi.
Son kez bu yıl da 1 milyon dolarlık bir yatırım daha yapacaklarını kaydeden Oktay, Türk tüketicisinin de bu ürünleri kullanması için hükümetin bilinçlendirme kampanyaları düzenlemesi gerektiğini ve bunun çiftçiye de büyük fayda sağlayacağını söyledi.


TÜRKİYE 37. SIRADA
-          Türkiye'deki toplam organik üretimi 200 milyon dolarlık.
-          Dünyadaki organik ürün üretimi 48 milyar dolar seviyesinde.
-          Türkiye organik üretimde dünyada 37. sırada.

 

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın