Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Organik ürün ihracatçıları tanıtım atağında

organic.jpgFındık, zeytinyağı, mermer ve deri gibi ihracatın kilit sektörlerinin ardından, 150 milyon dolarlık pazara ulaşan organik ürün ihracatçıları da "tanıtım grubu" için kolları sıvadı. Yaklaşık bir yıl önce Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği'nin (ETO) gündeme aldığı proje, mevzuattaki bazı engeller nedeniyle bir süredir askıya alınmıştı. Geçen aylarda iki ayrı konferansta bir araya gelen sektör temsilcileri, organik ürün pazarının 5 yıllık yol haritasını belirlerken, tanıtım grubu için de yeniden düğmeye bastı.

Pazarın 5 yılın sonundaki ihracat hedefinin 1 milyar dolar olarak belirlendiğini anlatan ETO Başkanı Atila Ertem, "Mevzuattaki teknik sıkıntıları aşmak için bazı formüller geliştiriyoruz. Tanıtım fonunu 2009'a yetiştirmek istiyoruz" dedi.

Ürün çokluğu mevzuata uymuyor
150 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen Türkiye organik ürün ihracatının yüzde 80 gibi ağırlıklı kısmı tarımsal ürünlere dayanıyor. Pazarın iç hacmi ise sadece 5 milyon dolar civarında.
İhracatçılardan kesilen belli oranlardaki bütçeyle ürünün dış pazarlarda tanıtımına yönelik her türlü aktiviteyi gerçekleştiren tanıtım grubunun önündeki en büyük engel ise, diğer tanıtım gruplarının aksine birçok ürünü kapsıyor olması. Ürün sayısı çok olduğu için gümrük tarife numaraları ve hangi üründen ne kadar kesinti yapılacağı gibi konularda belirsizlik yaşanıyor. Ayrıca söz konusu ürünün bağlı olduğu ihracatçı birliğinin bu kesintiyi onaylamış olması gerekiyor. Bu da yaklaşık 45 ihracatçı birliğinin onayı anlamına geliyor. Diğer bir sıkıntı ise, ihraç edilen ürünlerin organik olduğuna dönük beyanların yapılmasında ihracatçı firma ve gümrüklerin esnek davranması.
Ancak tüm bu sıkıntılara rağmen ihracatçı firmalar tanıtım grubunun kurulması konusunda ısrarlı. ETO Başkanı Atila Ertem, mevzuattaki teknik sorunları aşmak için çeşitli formüller üzerinde durduklarını belirtti.

İç pazarı da hareketlendirir
Tanıtım grubunun iç pazarın potansiyelini de harekete geçireceğini belirten Işık Tarım Genel Müdürü Mehmet Ali Işık ise, "Türkiye'de organik ürün ihracatında 90'lı yılların başından bu yana önemli bir aşama katedilirken, iç pazar beklenen performansı yakalayamadı. Tanıtım grubuyla, 5 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ettiğimiz iç pazar dinamiklerinin de harekete geçmesini hedefliyoruz" diye konuştu.
Ege İhracatçıları Birlikleri'nin (EİB) Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından Türkiye'nin organik ürün ihracatı koordinatörlüğü ile görevlendirildiğini hatırlatan EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper de, mevzuatta yaşanan sıkıntılar dolayısıyla projeyi askıya aldıklarını ancak "tanıtım grubu"nun bir süredir gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Kütüphanecilerin bile tanıtım grubu var
Bugüne kadar oluşturulan tanıtım grupları sadece Türkiye'ye özgü önemli ürünleri kapsamıyor. Tüketimi az olan bazı ürünler için de kurulmuş tanıtım grupları bulunuyor. Bunlar arasında, Antalya'da çiçek tanıtım grubu örnek alınarak kurulan mantar tanıtım grubu ve Türkiye'de balık tüketiminin çok az olmasından yola çıkılarak kurulan balık tanıtım grubu yer alıyor. İstanbul'daki bir grup kütüphanecinin "Yaratıcı Kütüphane Girişimcileri Tanıtım Grubu" ise kütüphaneciliğin ulusal ve uluslararası boyutta gelişmesini hedefliyor. Diğer bilinen tanıtım grupları arasında ise, fındık, zeytin ve zeytinyağı, deri, çiçek, fıstık, mermer bulunuyor.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın