Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Narenciyede yüzde 5 artış bekleniyor, meyve ucuzlayacak

narenciye_ithalat.jpgGeçen yıl kuraklık nedeniyle büyük rekolte kaybı yaşanan narenciyede ürün bolluğu yaşanıyor. Rekoltede düşük olması sebebiyle portakal ve limonu dalında satan üretici bu sene alıcı bulmakta zorlanacak.

İç pazarda narenciye ürünleri ucuzlayacak. Limonda yüzde 5 rekolte artışı bekleniyor. Üretici tahminlerine göre, portakalda geçen yıla göre herhangi bir değişiklik yaşanmazken mandarin üretimi yüzde 22 artacak. Rekoltesi düşen tek narenciye ürünü ise greyfurt. Bu ürün kalemindeki düşüşün yüzde 15 olacağı tahmin ediliyor. Tüm narenciye ürünlerinde ise ortalama yüzde 5 artış bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 24'lere varan rekolte kaybı yaşanmıştı. Narenciyedeki üretim fazlalığı çiftçiyi üzerken tüketiciyi sevindirecek. Bu sezon 2,5 milyon ton narenciye rekoltesi beklendiği bilgisini veren Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, "Hava şartlarının iyi olması, çiçek döneminde meyvenin iyi tutmasına neden oldu. Bu da rekolteye olumlu yansıdı." dedi.

Narenciye rekoltesi sadece Türkiye'de değil, rakip ülkelerde de arttı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin 2008-2009 dünya narenciye raporuna göre, geçen yıl yüzde 10 düşen Arjantin'in ihracatı bu sene yüzde 25 arttı. İspanya'da da narenciye üretimi yüzde 20 oranında artacak. Bu ülkede özellikle limonda önemli bir artış bekleniyor. Fas hükümeti, narenciye üretimini artırmak için geniş çaplı bir proje yürütüyor. Mandarin, klemantin ve portakal çeşitlerine yönelik bu projeyle birlikte üretimde artış bekliyor. Mısır'da ise, son yıllarda gelişen narenciye sektörü bu sezonda artış trendini sürdürecek. Portakal üretiminde özellikle Valencia çeşidinde önemli artış bekleniyor.

Bu arada Türkiye'den narenciye ihracatı başladı. İhracatçılar bu yıl sezonunun iyi geçmesini bekliyor. Kaçmaz, Arjantin ürünlerinin henüz piyasadan çekilmediğini bu durumun ihracatı bir süre menfi etkileyeceğini söyledi. İspanya'da da üretimde fazlalık beklendiğini kaydeden Kaçmaz, "Dolayısıyla geçen yıl rekolte azlığından kaynaklanan piyasaları bu sene beklemek mümkün değil. Diğer taraftan greyfurtta rekoltenin düşük olması kalitenin iyi olacağı anlamı taşımaktadır." diye konuştu.

Kaçmaz, Türkiye'den geçen yıl 500 milyon dolar civarında narenciye ihracatının yapıldığı bilgisini vererek şöyle devam etti: "Şu anda planlanan geçen yıla göre daha fazla ihracat olacağı yönünde. Rusya'daki gümrük sorunu tam zamanında çözüldü, bu da ihracatı olumlu etkileyecek."

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın