Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Narenciye Bahçelerini Don Vurdu

turuncgil_donzarari.jpgYurt genelinde yaşanan kış ve don olayları Hatay`ın Samandağ ilçesinde mandalina ve portakal üreticisini olumsuz etkiledi. Yılbaşından itibaren yaşanan don olayı, portakal ve mandalina bahçelerinde yüzde 40 zayiata yolaçtı. Üreticiler, yaşadıkları zararın afet kapsamına alınarak devletin destek vermesini bekliyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin portakal ve mandalina bahçelerinde inceleme yapmasını isteyen narenciye üreticileri, don etkisinin ve dolunun verdiği zararın kendilerini sarstığını anlattılar.


Üreticilerinden Recep Uğurlu, `Mandalinamız para etmez oldu. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri gelip bahçelerimizde inceleme yapsın. Dolu vurgunu afet kapsamına alınmalı. Zarar tespit çalışmalarıyla yaşadığımız sıkıntının giderilmesi gerekir.` ifadelerini kullandı. Organik tarımı ile Türkiye ve dünyada isim yapan Türkiye`nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü`ndeki narenciye üreticileri de yaşanan don ve dolu afetinden zarar görenler arasında yer aldı.

Kendisi de organik tarımla uğraşan ve köylerindeki zarar ve ziyanın had safhaya ulaştığını belirten Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, `Üretilen portakalların hepsi köyümüzün organik ürünleridir. Yalnız bu sene organik ürünlerimizin Avrupa`ya ihracatını yapamadık. Sebebi doludan dolayı. Mandalinalarımızın hepsi lekeli, lekeli olduğundan dolayı her sene biz İngilizlere, dışarı malımızı verirdik, bu sene veremedik. İki araziye geldiler. Bu lekeler yüzde 40 fire olduğundan dolayı bir anlaşma yapamadık. Bu sene ürünlerimiz elimizde kaldı. Yurtiçindeki en yakın illere hallere götürüyoruz. O yüzden bayağı bir zararımız oldu. 650 dönümlük sertifikalı arazilerimiz vardı, ne yazık ki bu sene emeğimiz boşu gitti ve Vakıflı Köyü olarak zarara uğradık. O yönde de organik tarımda da sıkıntı yaşamaya başladık.` dedi.

Kaynak: CİHAN Haber Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın