Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Meyvecilikte 8 ülkede seferberlik

kayisi_bahcesi.jpgMeyvede kaliteyi bozan şarka virüsüne karşı Fransa'nın liderliğinde 8 ülkede başlatılan “Sert Çekirdekli Meyve Fidanlarının Koruma Altına Alınması” projesinin Türkiye ayağı olan Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) ilk etapta kayısıya karşı yapılan koruma çalışmalarında başarılı sonuç alındığı belirtildi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadriye Çağlayan, geçen yıl başlatılan proje kapsamında, 2011 yılına kadar 112 bin avro hibeyle sert çekirdekli meyve fidanlarını şarka virüsüne karşı dayanıklı hale getirerek koruma altına alacaklarını söyledi.

MEYVELER İNCELENECEK
Proje kapsamında şarka virüsünün nasıl ortaya çıktığı, yayıldığı, fidan ve meyvelere ne gibi zararlar verdiği üzerine araştırma yapılacağını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

“Bulgaristan, İtalya, İspanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Almanya ve Türkiye'nin yer aldığı çalışma kapsamında sert çekirdekli olan erik, kayısı, şeftali, badem, kiraz ve vişne fidanı üzerinde inceleme yapıyoruz. Proje kapsamında katılımcı her ülke kendi bölgelerinde bulunan sert çekirdekli meyveleri inceleyecek.

Meyvelerde bulunan şarka virüsünün yayılma yolları, ürüne ne gibi zararlar verdiği ve ihracatı nasıl etkilediği araştırılacak. Ayrıca virüse karşı koruyucu yöntemler değerlendirilecek. Çünkü bu virüs nedeniyle meyvelerin kalitesi düşüyor ve birçok ülke ihracatı bundan büyük zarar görüyor. Bu proje Türkiye'nin meyve ihracatının önündeki engellerin kalkmasında etkili olacak. Ayrıca gelecek nesillerin de kaliteli ve sağlıklı meyve yiyebilmesinde bir araç olacak.”

“FİDAN GİRİŞİNİ ENGELLEDİK”
Proje kapsamında ilk etapta öncelikle Malatya kayısısı üzerinde çalışma yaptıklarını vurgulayan Çağlayan, bu doğrultuda virüsün il geneline dışardan gelen fidanlardan bulaştığının tespit edildiğini kaydetti.

Çağlayan, virüsün yayılmasını önlemek, ürünün kalitesini arttırmak amacıyla dünya kuru kayısısının yüzde 85'ini üreten Malatya'ya, diğer kentlerden kayısı fidanı girişinin yasakladıklarını söyledi.

“ARTIK KAYISILAR KORUMA ALTINDA”
Yerli bir çeşit olan Malatya kayısısını koruma altına almak amacıyla dünyada bulanan şarka virüsüne karşı dayanıklı polenlerle yaklaşık bin 200 fidanı laboratuvar ortamında tohumladıklarının altını çizen Çağlayan, “Amacımız, dünya üretiminde önemli bir paya sahip kayısımızı koruma altına almak.

Ayrıca bu meyveyle ilgili ihracatta yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak. Çünkü şarka virüsü ürüne bulaşması halinde meyvenin kalitesini düşürüyor ve görünümünde bozulmalara yol açıyor. Bu durumdan da üreticilerimiz büyük zarar görüyor. Malatya'ya fidan girişini engelleyerek, tohumlamayla ürettiğimiz fidanlar sayesinde kayısılarımızı virüse karşı dayanıklı hale getirerek güvence altına aldık” diye konuştu.

Çağlayan, kayısının yanı sıra diğer sert çekirdekli meyveler üzerinde de virüse karşı çalışmalarının devam ettiğini, 2011 yılına kadar bütün sert çekirdekli meyvelerin güvence altına alınacağını kaydetti.

Kaynak: Hurriyet.com

 

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın