Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kuraklığa Türk tozuyla çözüm

eco2.gifTarım üzerine arge çalışmaları yapan Ecotech firması, yüzde 90 su tasarrufu sağlayan toz geliştirip patentini aldı. Mersin merkezli Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak, Çukurova Üniversitesi uzmanlarıyla birlikte geliştirdikleri tozla çölde bile tarım yapılabileceğini söyledi.

 

Öztoprak'a göre ürünü geleceğin vazgeçilmezi olacak: "Yeryüzündeki içme sularının yüzde 80'i tarımda kullanılıyor. Bunun yüzde 90'ı yeraltına inip kayboluyor. Yüzde 3 kadarı buharlaşıp havaya karışıyor. 100 litre suyun üç-beş litresi bitkiye faydalı. Bizim yaptığımız bu kaçışı engellemek. Eskiden 100 litre su kullanılırsa, tozla 10 litre su kullanmak yeterli. Bunu da yüzde yüz doğal malzemeyle yaptık. Ürünün muadili ABD'de de var ama kimyasal içeriğinden dolayı tercih edilmiyor üstelik pahalı."

'Saksıya 1 gram koy, bir ay tatile çık'
Peki bir tür sünger görevi yapan selüloz esaslı bu toz nasıl kullanılıyor? Öztoprak'a göre kullanım basit: "Bitki köküne 5-10 gram, ağaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarımın her alanında kulanılıyor. Bin metrekare buğday tarlası için üç beş kilogram kullanmak yeterli. Dört yıl boyunca etkili. İthal ürünün fiyatı 40 avroyken bizim patentini aldığmız ürünün kilogramı 10 avro. Mersin Tarım Fuarı'nda ilk kez tanıtıma başladık. Büyük ilgi gördü. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çim yetiştirdik. Bu yöntemle çölde de tarım yapılır ancak verimlilik daha az olur. Suudi Arabistan'da bir üniversite de kullanılacak. Önümüzdeki ay Dubai'de tanıtımını yapacağız. kullananların tepkisi çok olumlu. Örneğin salatalıklar çoşmuş."
Ar-ge çalışmaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Cumali Karaman tarafından yürütülen çalışmada, peyzaj ve ziraat mühendislerinin de destek alınmış.
'Ecosorb' için 10 yıldır çalıştığını anlatan Karaman, ürünün tarlalarda da tatile giderken evlerdeki saksılarda da kullanılabileceğini anlattı:
"Ürünün temel prensibi bitkinin kök bölgesini nemli tutmak. Ayrıca tutulan suyun bitki tarafından alınabilecek formda olması da önemli. Bu materyali bitkinin kök bölgesine konmuş bir sünger olarak düşünebiliriz. Suyu bünyesine tutup şişiyo. Bitki suyu kullandıkça bözülüyor ve bunu defalarca tekrarlıyor. Bu ürünün dünyada benzerleri, örneğin ABD'de de üç muadili var. Biz farklı olalarak bitkisel orjinli selülozdan üretiyoruz. Ürünün ömrü mikroorganizma faaliyetine bağlı olarak iki ila beş yıl. Küresel ısınmada daha az su ile bitkisel üretim yapma olanağı sağlaması açısından son derece önemli. Üç dört günde bir sulanan bahçe 10-15 günde bir sulanabilir. Her gün sulanan çimler sekiz - 15 günde bir sulanıyor. Evdeki saksılara 1 gram koyarak tatile rahat çıkılabilir. Bunu damla sulama yapılan alanlarda da kullanarak daha az su tüketimini sağlarız."

Yorumlar (4)

  • süper bi teknik Türk mühendislerine helal olsun

    0 Beğen
  • Diğer devletler gibi az miktarla çok para kazanmalıyız. Rekabet edebilmemiz içinde araştırma yapmalıyız. Çiçek ve tohumda Hollanda çok büyük paralar kazanıyor. İsrail ise tohumculukla hem kendi kazanıyor hemde ülkesine para kazandırıyor.
    Bu tür araştırma yapanları ve bu araştırmayı yapan herkesi candan tebrik ediyorum ve yeni başarılarını bekiyorum. Her zaman farklı konularda başarılar olması dileğiyle. Selam ve sevgilerle.

    0 Beğen
  • Bence bu zmana kadar ki en iyi düşünce saksıya 1 gram koy 1 ay tatile çık

    0 Beğen
  • ECOSORB'UN ÖZELLIKLERI

    Kendi hacminin 400-600 kati su tutma kapasitesine sahip olan ECOSURB su ile birlesince hidrojel haline gelir.
    Toprakta ortalama 4 yil boyunca aktif olarak kalir.
    Suyu emme hizi yaklasik 2-5 dakikadir.
    ECOSORB -60°Cye kadar donmaz.
    Uygulama derinligi bitkinin türüne göre degisir.
    ECOSORB toprakta yillik %5 - 10 oraninda parçalanir.
    Topraktaki özelligini bitirdikten sonra mikro organizmalar tarafindan yok edilerek doğaya geri döner.

    İzmir'den Tüm Türkiye'ye satışını yapmaktayım, bayilikler veriyoruz.
    Ayrıntılı bilgiler için: http://www.ziza.net/tr/rulocim/ecosorb-nem-koruyucu-bitki-gelistirici/

    0232 3437592

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın