Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kelebekler, koleksiyoncuların tehdidi altında

kelebek.jpgZengin bitki örtüsü ve elverişli iklim şartları nedeniyle birçok kelebek türünün yaşadığı Hatay, yabancı koleksiyoncuların uğrak yeri oldu. Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan, "Kentimizde avcılarla ilgili gerekli denetim yok. bu nedenle kelebekler yurtdışına kaçırılıyor'' dedi.

Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan, açıklamada, zengin bitki çeşitliliğine sahip kentte yaklaşık 128 kelebek türünün bulunduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 360'ın üzerinde kelebek türünün bulunduğunu ifade eden Atahan, Hatay'ın bu açıdan Artvin, Rize, Erzurum, Van gibi önemli iller arasında yer aldığını vurguladı.

Son yıllarda kelebeklerin popülasyonunda düşüşlerin olduğunu, bunun da iklim değişikliğinden kaynaklandığının altını çizen Atahan, kelebek türlerinin yaşadığı alanların koruma altına alınması için bir an önce çalışma başlatılması gerektiğini kaydetti.

Kentte sadece Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan ve buraya özgü olan Akdeniz Öyklösü, Akdeniz Hanımeli ve Akdeniz Melikesi gibi türlerin yanı sıra ender olarak görülen Şeytancık, Sarı Azamet, Cleopatra, Hataylı İparhan, Mavi Zebra, Balkan Kaplanı, Mücevher gibi çok farklı çeşidin yer aldığını ifade eden Atahan, ancak bunların iklim değişikliğinin yanı sıra koleksiyoncuların da tehdidi altında bulunduğunu söyledi.

''67 tanesini gözlemleyebildik"

Geçmiş yıllarda kent dışından gelen gözlemciler tarafından envanter çalışması yapılan ve kayıt altına alınan 128 kelebek türünden bir yıl içerisinde 67'sini topluluk olarak gözlemleyebildiklerini ve fotoğrafını çektiklerini vurgulayan Atahan, şöyle devam etti:
''Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık üçte birinin yer aldığı Hatay'da bugüne kadar bu konuda herhangi bir topluluk kurulmamış. Bu nedenle kentimiz sürekli, meraklı koleksiyoncuların uğrak yeri haline gelmiş. Türkiye'nin birçok yerinde bulunmayan türlerin yer aldığı Hatay, yeterli denetimin olmaması ve gözlemcilerin bulunmaması nedeniyle kelebek koleksiyoncuları tarafından adeta talan edilmiş. Kentte ender olarak bulunan birçok kelebek türü, İsrail'in yanı sıra Makedonya ve birçok Avrupa ülkesinden gelen koleksiyoncular tarafından yurt dışına kaçırılmış.''

Bölgeye gelen koleksiyon avcılarıyla ilgili gerekli denetimlerin yapılmadığını, tedbirlerin alınmadığını belirten Atahan, bu konuda yetkilileri göreve çağırdıklarını söyledi. Atahan, geçen yıl kurdukları topluluklarının, bölgede bulunan kelebek türlerinin sayısı, popülasyonu ve yaşadığı alanlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptığını ve yeni bir envanter hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.

''Gözlemci sayısı arttırılmalı"

Türkiye'nin kelebek türü bakımından oldukça zengin bir hazineye sahip olduğunu ifade eden Atahan, ancak bunları gözlemleyecek gönüllü sayısının çok az sayıda olduğunu söyledi.

Hatay'da şu an topluluklarına üye 35 kişinin bulunduğunu, ancak bunların hepsinin aktif olarak görev yapmadığını ifade eden Atahan, tür bakımından zengin bir yere sahip kentte gözlemci sayısının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın