Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Karpuz, bu yıl daha pahalı olacak

karpuz23.jpgTürkiye’nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra en erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana’da, ekim sezonun başlamasına rağmen çok az sayıda üretici fidelerini toprakla buluşturabiliyor

Adana karpuzu, geçen yıl üreticinin yaşadığı satış sorunları ve bu yıl girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticinin ilgisini çekmiyor. Yörede çok sayıda üretici alternatif ürünlere yönelirken, karpuz ekenlerin sayısının azalması, buna bağlı olarak arz-talep dengesinin tüketici aleyhine dönüşeceği tahmin ediliyor.

70 bin ton az üretim
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, örtü altı fide ekimi sezonunun başlamasına rağmen çok az sayıda  üreticinin fidelerini toprakla buluşturabildiğini bildirdi. Geçen yıl yörede 150-170 bin dekar alanda örtü altı karpuz yetiştirildiğini anımsatan Tezcan, “Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yaklaşık 1 milyon tonu Adana’da yetiştiriliyor. Ancak, bu yıl örtü altında 70 bin dekarlık gerileme olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Tezcan, ekim alanlarındaki daralmada başta mazot ve işçilik olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğinin önemli bir etken olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Karpuz piyasası çok daraldı. Son iki yıldır karpuz ekenler çok büyük zararlara uğrayıp iflasın eşiğine geldiler. Karpuz üretimi çok zor, zahmetli ve maliyetler çok yüksek. Bugün bir dekar karpuzun maliyeti bin - 2 bin TL arasında değişiyor. Bu yüzden karpuz bu yıl yüksek fiyattan satılacak.”

Tezcan, üreticiler, karpuz ekiminden uzaklaşırken, girdileri temin eden bayiler de tahsilat korkusuyla, çiftçiye vadeli satış yerine peşin satışları cazip hale getirmeye çalışıyor.

Kaynak: Rotahaber.com

Yorumlar (1)

  • şişirme bir haber kimse karpuzun getirisini.karını zararını tahmin edemez. evet bu sene akim alanlarında -30 daralma olmaktadır üreti maliyeti geçen yıla göre artmış olabilir ama karpuzun para etmesi pazarın isteğine göre şekil alır son zamanlarda damlama sistemi ve aşılı karpuz nedenyle sınırlanan ekim bu teknolojik atılımlarla sınırsız bir üreti alanına kawuşmuştur böyle olunca araz talep arasıdaki bozuluk ve üreticilerin erkencilik sevdası dolayısıyla piyasa sürülen ilk karpuzların lezzet bozukluda eklenince karpuz fiyatları son yıllarda çivi gibi çakılmıştı kimse bu haberlere kapılmasın karpuzun ne olacağı belli olmaz arkadaşlar....

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın