Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kadın sesi bitkilere ilaç gibi geliyor

domates_fideleri.jpgİngiliz bilim adamları, kadın sesinin bitkiler üzerindeki etkisini araştırdıkları çalışmada ilginç bir sonuca ulaştı.

Kadınların sesinden şarkılar dinletilen fidelerin daha fazla geliştiği tespit edildi. Britanya Kraliyet Bahçecilik Derneği (RHS)'nin yaptığı araştırma, kadın sesinin domates fidelerinin daha çabuk büyümesini sağladığını ortaya koydu.

Daily Telefraph'ın haberine göre derneğin Surrey'deki bahçesinde 10 domates fidesiyle yapılan deneyde, Shakespeare'in 'Yaz Gecesi Rüyası' ve Charles Darwin'in 'Türlerin Kökeni' adlı eserlerinden parçalar çeşitli kişiler tarafından okunarak kayıt yapıldı. Bu kayıtlar fidelerin saksılarına iliştirilen kulaklık vasıtasıyla bitkilere dinlettirildi. Kontrol grubu olarak 2 domates fidesine ise hiçbir şey dinlettirilmedi. Bir ay süren deneyin sonucunda, kadın sesi dinletilen fidelerin erkek sesi dinletilenlere oranla ortalama 2,5 santimetre daha fazla uzadığı belirlendi. Hatta bazı erkek sesleri o kadar başarısız oldu ki, bu seslerin dinletildiği fideler 'sessizlik içinde büyümeye bırakılan' kontrol grubundaki fidelerden bile daha az büyüdü.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar (11)

Önceki Yorumları Yükle
  • ilginç ama saçma

    0 Beğen
  • bazı bitkilere severek yaklasınca daha cabuk büyüyor ama kızdıgında çürüyor yaprakları ama kadın erkek fark etmez bence....ilgi lazım....

    0 Beğen
  • valla ingiliz yaptı rus yaptı alman yaptı kardeşim onlardan bizene onlar anca saçmalıklarla gündeme gelirler. türk olarak bizler birşeyler yapalım onu dünyaya duyuralım ...

    0 Beğen
  • Arkadaşlar 2,5cm boy farkı seste aranıyorda neden toprakta, güneşte, suda, yerleşim yerinde fidede aranmıyor. Aynı şartta ve zamanda dikilen fidelerdede her zaman boy ve gelişme farkı oluyor. 10 fide ile bu genellenemez. Titreşimin etkisini bilemem. Neden bizim ziraaatçılarımızın deneyleri yayınlanamıyor. İmkan ve fırsatlar Türk Ziraatçılarına verilmeli ve devlet desteği ile tüm dünyaya tanıtılmalıdır.

    0 Beğen
  • enteresan bir sonuç denemek gerekir bizim işimizde bu zaten..

    0 Beğen
  • ilginc bi haber:) sarki soyler dururuz artik
    bitkilerin sagligi icin onlari stresten uzak tutmak gerekio :)

    0 Beğen
  • kadın sesinin etkisi iştee ;D süper bir araştırma ve sonuç mükemmel ! :D

    0 Beğen
  • ah bu kadınlar nelere kadir yarabi...

    0 Beğen
  • ah bu kadınlar nelere kadir

    0 Beğen
  • ilginç ve mantıklı erkeklerin sesinden etkilenecek halleri yoktu ;D :D

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın