Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kaçak ve kulak küpesiz hayvanlar itlaf edilecek!

kayitdisihayvan.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin geçmişte yurtdışından gelen sığır vebası ve Türkiye'de olmayan şap gibi hastalıkların bedelini çok ağır fatura ile ödediğini belirterek "Bu konuda çok radikal kararlar aldık, alacağız. Yakalanan kaçak hayvan ve yurtiçi ve yurtdışından gelen kulak küpesiz hayvanlar da itlaf edilecek" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca, il müdürleri ve şube müdürlerinin katıldığı iyi tarım uygulamaları ve hayvan sağlığı çalışmaları konusunda iki ayrı toplantıya katılmak üzere Antalya'ya gelen Mirmahmutoğulları, yapılan çalışmalar ile ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Özellikle hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla ilgili mücadele programını masaya yatıracaklarını anlatan Mirmahmutoğulları, yurtdışı hayvan girişlerini kontrol altına alabilmek amacıyla, Türkiye için son derece hayati önem taşıyan tedbirlerin alınması ve uygulanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Mirmahmutoğulları, şunları söyledi:

"Bazı tedbirleri aldık, ancak bazıları daha kesinleşmedi. Yurda kaçak girişlerde ve kulak küpesiz hayvan hareketlerinde çok radikal kararlar aldık, alacağız. Bu kararlar AB ile uyumlu olacak. Kaçak hayvan ya da kontrolsüz girişlerdeki hastalık riskini ve hayvanlardan insanlara geçen hastalık riskini bertaraf etmenin yolu radikal kararlar almaktan geçiyor. Yakalanan kaçak hayvan ve yurtiçi ve yurtdışından gelen kulak küpesiz hayvanlar da itlaf edilecek."

Sertifikalı danışmanlık

"Tarladan sofraya gıda güvenliği" çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Mirmahmutoğulları, bu çerçevede sertifikalı tarım danışmanlığına geçileceğini bildirdi. Danışmanlığın özel sektör tarafından yapılacağını ve 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Mirmahmutoğulları, altyapısı süren uygulamanın 2008 yılı ortalarında başlayacağını dile getirdi.

Mirmahmutoğlulları, Türkiye'nin olası kuş gribine karşı gerekli tüm önlemleri aldığını da belirterek, geçmişte yaşadığı kuş gribi vakası nedeniyle Türkiye'nin dünya ülkelerinde bilgisi, tecrübesi nedeniyle referans ülke haline geldiğini sözlerine ekledi

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın