Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kaçak ilaçlar tarım alanları için tehdit

sahte_tarim_ila.jpgİran'dan piyasa değerinin çok altında fiyatla getirilen kaçak tarım ilaçlarının Türkiye'de kol gezdiği ortaya çıktı.

İçlerine tiner, boya gibi kanserojen maddelerin konulduğu sahte ilaçların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izniyle satılan ilaçların boş kutularına doldurularak satıldığı öğrenildi. Yabancı otlar ve zararlılarla mücadelede etkisiz kaldığı bildirilen sahte ilaçların, uzun vadede tarım alanlarını verimsiz hale getireceği belirtildi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi İkinci Başkanı Saim İnce, yaklaşık 200 milyon Euro değerindeki zirai mücadele ilacı piyasasının yüzde 2'sinin, kaçak ve sahte ilaçla işgal edildiğini ileri sürerek, "Çevreye, hayvana, insana zehir saçan bu kimyasallar, köylerde, tarlalarda araba bagajlarında bile pazarlanıyor." dedi.

Saim İnce, İran'da satılan ilaçların Türkiye standartlarına göre hazırlanmadığını, aktif madde dozlarının Türkiye şartlarına göre daha düşük seviyelerde olduğunu söyledi. İçeriğine dokunulmadan kaçak yollarla getirilen ilaçların, Türkiye'de satılan izinli ilaçlara kıyasla daha az etki oluşturduğu için ürün gelişimini etkileyeceğine dikkat çekti. İnce, "Bu ilaçlar, yurdumuza özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden geliyor. Kaçakçılığın önüne bir an önce geçilmeli." diye konuştu. İnce, üreticilerin bu ürünleri düşük fiyatları nedeniyle tercih ettiğini, ancak getirilen ilaçların birçoğunun, uygun koşullar altında saklanmadığını ve zamanı geçmiş olduğunu vurguladı. Sahte tarım ilaçlarında ilaçlama yapacak kişilere zarar verebilecek çeşitli kimyasal maddelerin olabildiğine işaret eden Oda Başkanı, katkı maddelerinin birçoğunda kanserojen değerler bulunabileceğini kaydetti.

Kaçakçıların çoğunun tarımla ilgili olmadığını ifade eden İnce, şunları söyledi: "Kırsalda üretici zaten bilinçsiz, neyin zarar getireceğinden habersiz. Bunu fırsat bilenler de üreticiye bu ürünleri piyasa şartlarından daha ucuz diye satıp, onları kandırıyor. Pazarlama ve rekolte konusunda sıkıntılar yaşayan üretici, bu ilaçları kullandığında yeni zararlarla karşılaşabiliyor. Zirai ilaçların çevreye, hayvana, insana zarar vermemesi için doğru ilaç, doğru dozda, doğru üründe kullanılmalı. Ancak, kaçak ve sahte ürünlerin içeriğiyle ilgili hiçbir bilgi yok. Bunların hepsinin laboratuvarda analiz edilmesi gerekir. Bazılarının içine ilaçla ilgili olmayan maddeler koyuyorlar. Bu, Türk tarımını ciddi anlamda tehdit ediyor."

Kaynak: http://www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın