Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hükümet, genetiği değiştirilmiş bitkilerin üretimine izin verilmesine yeşil ışık yaktı

mssr1.jpg Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınan yasa tasarısıyla genetiği değiştirilmiş bitkiler (transgenetik bitkiler), bebek mamaları ve küçük çocuk besinlerinde özel amaçla geliştirilen ürünler hariç kullanılabilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıda ağırlıklı olarak tarım sektörüyle ilgili konuların görüşüldüğünü söyledi. Köy Hizmetleri’nin İl Özel İdarelerine devredildiğini hatırlatan Çiçek, imzaya açılan yasa tasırısı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılacağını ve isminin de ‘Tarım ve Gıda Bakanlığı’ olacağını söyledi.

Statik bir bakanlık yerine, daha dinamik bakanlık kurulacağını anlatan Çiçek, halen beş olan müsteşar yardımcılığı sayısının da ikiye düşürüleceğini söyledi. Çiçek, diğer üst düzey yönetici sayısında da azalma olacağını ifade etti. Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı taslağının da imzaya açıldığını söyleyen Cemil Çiçek, bu tasarının hazırlanma gerekçesini, ‘dünyadaki gelişen teknolojiler sebebiyle ulusal biyogüvenlik konusunun yeniden ele alınması’ olarak açıkladı. Çiçek şunları söyledi:

“Dağınık mevzuat tek elde toplanıyor. Kanun taslağında önerilen sistem, AB sistemiyle benzerlik arz edecek. Böylece bizim sistemimizde biyolojik çeşitlik konusuna daha fazla önem verilmiş olacak. Kanunun yürürlüğe girmesiyle genetiği değiştirilmiş bitkilerin üretimine izin verilmesinin önü açılacak. Kanunla konulan değişik seviyelerdeki bilimsel eleklerden geçen ve sosyo-ekonomik değerlendirmede yeterli bulunan genetiği değiştirilmiş bitkiler ancak üretim hakkını elde edebilecektir. Genetiği değiştirilmiş bitkilerin izinsiz kullanımı, biyolojik çeşitlilik merkezleri ve organik tarım yapılan alanlara yakın üretimlerle bebek mamaları ve küçük çocuk besinlerinde özel amaçla geliştirilenler hariç kullanımı yasaklanmıştır. Dolayısıyla bu alandaki bir boşluk, başıboşluk, düzensizlik ortadan kaldırılmış olacaktır.”

Tarım Bakanlığı’nın ‘Türkiye’deki tarım havzaları üretim ve desteklemeleri’ adı altında bir plan sunduğunu söyleyen Çiçek, 2009’dan itibaren uygulamaya konulacak sistemle ‘Tarım Havzaları’nın oluşturulacağını söyledi. Arz ve talep dengesine göre tarım havzalarının oluşturulacağını, belli bir malın fiyatı arttığında o yıl herkesin o malı ekmesi sonucu yaşanan sıkıntıların yaşanmayacağını anlatan Çiçek, üreticinin de kârının artacağını ve dünya ile rekabetin sağlanacağını söyledi. Çiftçilerin devlet tarafından ‘zorlanmayacağını’ söyleyen Cemil Çiçek, “Devlet bir kısım teşviklerle hangi havzalarda hangi ürünleri yetiştirirse daha fazla kârlı olacağını yönlendirecek, teşvik edecek” diye konuştu.

renkhaber.com

Yorumlar (2)

  • cok gec kalmadiniz mi sayın cicek?

    0 Beğen
  • Yurt içinde gdolu ürünlerin piyasada olma izninin olup,üretememek kısmında sorun olması çok tuhaftı.Artık dışa bağlılın kalkacağını düşünmek bile heyecan verici(geç kalmış bi heyecan:D)

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın