Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hayvancılıkta 'organize' yatırımla 3 bin 500 kişiye iş imkânı

hayvancilik_sanayi.jpgGüneydoğu Anadolu Bölgesi'ni tarım ve hayvancılıkla kalkındıracak önemli bir proje daha hayata geçirildi. Türkiye'nin ilk hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) temeli Diyarbakır'da atıldı. Zirai üretim yapan işletmelerin bir araya toplandığı bölgede 103 firma faaliyet gösterecek.

Doğrundan 800 kişiye, dolaylı olarak ise 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Tarıma dayalı ihtisas, besi-süt organize sanayi bölgesinin açılışında konuşan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de hem besi hem sütü bir arada yapan ilk projenin Diyarbakır'da hayata geçirildiğini söyledi. Türkiye'nin sınır bölgelerindeki ülkelerin Latin Amerika'dan ve diğer ülkelerden 4,5 milyar dolarlık ithalat yaptığına dikkat çeken Eker, Türkiye'nin ise aynı bölgeye 30 milyon dolarlık ithalat yaptığını açıkladı. Bakan Eker, daha önce hayali kurulan projenin 3,5 yıl sonra hayata geçirildiğini söyledi. Tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi için daha önce 9 başvuru yapıldığını ve bunun ilk olarak Diyarbakır'da kurulmasına karar verildiğini anlatan Eker, toplam bin 890 dekar alanda 103 işletmenin teşekkül edeceğini, bunlardan 82'sinin besicilik, 21'inin ise süt üretimiyle ilgili faaliyette bulunacağını açıkladı. Bölgede büyük bir tarım ve hayvancılık potansiyeli bulunduğuna, ancak endüstriyel üretimin yeterli olmadığına dikkat çeken Bakan, söz konusu alan içinde hem sağlıklı hem modern hem de endüstriyel anlamda üretim gerçekleştirileceğini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında Diyarbakır'ı da yakından ilgilendiren yeni bir düzenlemeyle, ürün ihtisaslı borsalar ve lisanslı depoculuk konusunda çok önemli mesafeler kaydedileceğini açıkladı. Lisanslı depoculuk sistemini anlatan Çağlayan, bu kapsamda 5 yıl süreyle Gelir ve Katma Değer Vergisi alınmayacağını ifade etti.

Diyarbakır'da kurulacak ve Türkiye'de bir ilk olacak hayvancılık organize sanayi bölgesinde 21 adet süt, 64 adet besi işletmesinin kurulması planlanıyor. Bölgedeki ahırlar 50, 100 ve 200 baş hayvanı alacak şekilde planlandı. Besi işletmelerinde ise yaklaşık 5 bin 400 hayvan, süt işletmelerinde 2 bin 300 hayvan barınacak. 500 personelin istihdam edileceği 189 hektarlık bölgenin altyapı maliyeti ise 18 milyon 900 bin lira. İşletmeler arası mesafenin 40 metre olacağı bölgede süt ve besi hayvanları için iki farklı karantina alanları yer alıyor. Bölgede, hayvancılık işletmelerinin yanı sıra sosyal ve idari tesisler, giriş kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği, park alanı, acil kesim ünitesi, yem üretimi amacı ile kurulacak tesis alanı da bulunacak.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın