Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Gübre Fiyatları Son 1 Ayda Yüzde 20-30 Arttı, Üretici Endişelendi

imaggubre.jpgTarımsal üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübre fiyatlarının bir ay içerisinde yüzde 20-30 oranında artması üreticileri endişelendirdi

Gübrenin, üreticilerin üretim maliyetlerinin yüzde 15'ini oluşturduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, gübrenin en yoğun olarak kullanıldığı aralık ve haziran ayları döneminde fiyatların yükseltildiğini ifade ederek, bir ay öncesine göre kilogramı 60 YKr olan üre gübresinin fiyatının 72 YKr, 15-15-15 kompoze taban gübresinin fiyatının 52 YKr'den 63 YKr, halk arasında şeker gübre olarak amonyum sülfatın ise 30-36 YKr'den 45 YKr'ye çıktığını kaydetti.

Artışın yüzde 20-30'u bulduğunu anlatan Barut, "Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı gübre piyasası bu senaryoyu her yıl tekrarlıyor ve fiyatları suni olarak şişiriyorlar. Kullanımın olmadığı dönemlerde de fiyatları normal seviyesine çekiyorlar" dedi.

Barut, Çukurova yöresinde patates ekimleri ile karpuz fidelerinin ekiminin yapılacağı, buğday ve soğan ekili alanlara ise üst gübrenin atılacağı döneme girildiğini, ancak, yüksek fiyat nedeniyle üreticinin kara kara düşündüğünü bildirdi.

Suni olarak şişiriliyor

Barut, fiyat artışının yanı sıra gübrenin piyasada yeterli düzeyde bulunmamasının da üreticileri endişelendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Gübre tarımsal üretimde mutlaka kullanılmalı. Artış üreticinin belini bükerken, bulunmaması de üretimsizliğe ve sıkıntıya yol açacak. Fiyatlar suni olarak şişirilmeye devam ederse üretici tarlasına istenilen ölçüde gübre atamaz. Bu durum kalite ve verim kaybına neden olmasının yanında milli ekonomiye de zarar verir."

Türkiye'de yılda 5 milyon ton gübre kullanıldığını ifade eden Barut, bunun yüzde 40'ının ithalat yoluyla karşılandığını da sözlerine ekledi.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın