Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

GAP'ta 1 milyon 100 bin hetar sulamaya açılacak

bakan_eker_gapda2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Eker, arazi toplulaştırması ve organize hayvancılık bölgeleri kurulmasına ilişkin 9 proje hazırlandığını , 2010'dan itibaren GAP bölgesinde 1 milyon 100 bin hektar alanın toplulaştırılarak sulamaya açılacağını, Türkiye'nin diğer bölgelerinde ise her yıl 1 milyon hektar alanın toplulaştırılması için proje hazırladıklarını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker gündemdışı konuşmaları cevaplarken, tarım sektörünün diğer sektörler içerisinde büyük öneme sahip olduğunu belirtti ve Türkiye ekonomisindeki önemine değindi. Tarım sektörünün 2008 itibariyle 18 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini, 5 milyon 100 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Eker, 2008 yılı gayrisafi yurt içi hasılanın 57 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Tarımla uğraşanların kişi başı yıllık gelirin, 2002 yılında 1000 dolar olduğunu, 2008'de bunun 3 bin 188 dolara çıktığını söyleyen Eker, "Bu para, Türk çiftçisinin cebine giriyor. Tarım ürünü ihracatımız 4 milyar dolardan, 11,4 milyar dolara çıkarken, ithalatımız 10,7 milyar dolardan 8,5 milyar dolara geriledi. Burada pozitif denge söz konusu. Tarım sektörü, sorunların çözümü için atılan adımlarla daha ileri noktaya gelmektedir" diye konuştu.

2002 yılında tarım sektörüne verilen desteğin toplam 1 milyar 860 milyon lira olduğunu anımsatan Eker, çeşitlendirerek verdikleri desteklerin toplamının yıllık 5 milyar 876 milyon TL'ye çıkarıldığını kaydetti.

Ziraat Bankasından çiftçilere verilen her 100 liralık krediden, önceden 38'inin geri döndüğünü, bu kredilerin geri dönüş oranının yüzde 97,6'ya yükseldiğine dikkati çeken Eker, tarım kredi kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilerin geri dönüş oranının da yüzde 92'ye ulaştığını bildirdi.

Arazi toplulaştırma projeleri

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, arazi toplulaştırması ve organize hayvancılık bölgeleri kurulmasına ilişkin 9 proje hazırlandığını söyledi. Türkiye'deki tarım alanlarının 22 milyon parsel halinde çok parçalı olduğunu hatırlatan  Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki miras ve sistem nedeniyle parseller 60 dönüme düştü, bu da 4-5 kardeş arasında bölüşülüyor. Bu da verim kaybına ve ekonomik kayba yol açmaktadır. Hükümetimiz döneminde 562 bin hektar alan toplulaştırıldı. Şu anda 400 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması yapılıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren GAP bölgesinde 1 milyon 100 bin hektarın toplulaştırması yapılarak sulamaya açılacak. Bunun dışında, Türkiye'nin diğer bölgelerinde her yıl 1 milyon hektar arazinin toplulaştırılması için proje hazırladık, şu an karar aşamasında."

Kaynak:Dünya Gazetesi

Yorumlar (2)

  • şimdiye kadar yaptıkları içerisinde en ıyı tarım haberi bence,tabi yapabılırlerse...

    0 Beğen
  • dediğin gibi iyi ama uygulamaya koysalar iyi olacak :)

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın