Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Fındıkta Devrim Projesi

findikta-devrim.jpgOrdu Üniversitesi (Odü) Ziraat Fakültesi'nin Hazırladığı "Fındık Dikim Sistemleri" Projesi Başbakanlığa Bağlı Ulusal Ajans Tarafından 'Örnek Proje' Seçildi.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına bağlı Ulusal Ajans, çeşitli konularda gönderilen 2 bin 800 proje arasından 401 projeyi kabul etti. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin "Fındık Dikim Sistemleri" projesi 401 proje içerisinde örnek proje seçildi. Kabul gören tek tarım projesi olma unvanına sahip olan çalışma, ülke ekonomisine yaklaşık 2 milyar dolarlık girdi sağlayan milli ürün fındığın bilimsel alanda ele alınmasını kapsıyor.

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz'in hazırladığı ve koordinatörlüğünü yürüteceği proje İspanya'daki fındık dikim sistemleri, makineli hasadı, eski ve yeni dikim çalışmalarını tüm ayrıntılarıyla analiz etmeyi amaçlıyor. İspanya'da IRTA Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde uygulanacak proje 15 gün sürecek. Projeye Ordu, Giresun ve ilçelerden konuyla ilgili öğretim görevlileri, yüksek lisans öğrencileri, Ziraat Odaları Başkanları ile çiftçilerden oluşan 15 kişilik bir heyet katılacak.

"FINDIKTAKİ VERİMSİZLİK ORTADAN KALKACAK"

Türkiye ile aynı dönemde fındık hasadı yapan İspanya'da birim alandan 140-150 kilo fındık alınırken, Türkiye'de bunun 90-100 kilo olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Mevcut şartlarda biz bu kadar fındığı üretebilmemiz için yüzde 50 daha gayret göstermeliyiz. İspanya 50 dekar araziden 500 ton fındık alırken biz aynı fındığı 75 dekar arazinde elde edebiliyoruz. Bu çerçevede Ulusal ajansa bir proje gönderdik. Oradaki tecrübelerle fındığın geleceğini kurtarma şansına sahip olacağız. Birim alanda

yakındığımız düşük verimsizliği ortadan kaldıracağız. Hem de modern üretim tekniklerini burada uygulama şansı bulacağız" dedi.

Bu proje sonunda birim alanda yüzde 50 daha fazla ürün almayı planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tarım alanında bir ilk ve örnek gösterilecek bu proje, fındığın önünü açacak" diye konuştu.

iha

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın